Cukinia faszerowana


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 3 średnie cukinie
  • ½ woreczka ryżu
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki
  • 2 duże pomidory
  • żółty ser
  • sól, pieprz
  • olej
  • słodka i ostra
  • papryka
  • majeranek

Zapiekana cukinia faszerowana mięsem jest tak bardzo prostym daniem do przygotowania, że gdy nie będziecie mieli ochoty na długie stanie w kuchni, od razu przypomni się Wam ten przepis. Jest także dobrym sposobem na smaczne przemycenie witamin do diety najmłodszych.

Cukinia faszerowana przepis

  1. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm.
  2. Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
  3. Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm, a następnie lekko je posól.
  4. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
  5. Ugotowany i przestygnięty ryż wymieszaj z surowym mięsem, szczyptą soli, pieprzu, majeranku, słodkiej i ostrej papryki.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  7. Do cukinii nałóż farsz i z wierzchu rozłóż pomidory. Cukinie od spodu posmaruj lekko olejem.
  8. Piecz przez ok. 20 min, następnie rozłóż plastry żółtego sera i zapiekaj przez kolejne 10 min.