Zapiekana cukinia faszerowana mięsem jest tak bardzo prostym daniem do przygotowania, że gdy nie będziecie mieli ochoty na długie stanie w kuchni, od razu przypomni się Wam ten przepis. Jest także dobrym sposobem na smaczne przemycenie witamin do diety najmłodszych.
Cukinia faszerowana przepis
Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm.
Ryż ugotuj według zaleceń producenta na opakowaniu.
Cukinie przekrój na pół i wydrąż środek tak, aby ścianki miały grubość ok. 1 cm, a następnie lekko je posól.
Pomidory pokrój w drobną kostkę.
Ugotowany i przestygnięty ryż wymieszaj z surowym mięsem, szczyptą soli, pieprzu, majeranku, słodkiej i ostrej papryki.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Do cukinii nałóż farsz i z wierzchu rozłóż pomidory. Cukinie od spodu posmaruj lekko olejem.
Piecz przez ok. 20 min, następnie rozłóż plastry żółtego sera i zapiekaj przez kolejne 10 min.
Nooo to jest przepis.Ciekawe jakby to smakowało z małym makaronem zamiast ryżu…Hmm.Coś czuje ze na weekend muszę sie zaopatrzyć w Lidlu w cukinie bo parę pójdzie:Ddobrze że tam są w logicznej cenie bo bym zbankrutowała:Dpzdr
Anonim
2012/07/17 21:32
trochę się przyjarała
alina
2012/07/24 15:32
@ kacham – Ja robilam z makaronem kilka razy,podstawa to go troche podgotowac przed zalaniem jakims sosem…I tez kupuje cukinie w Lidlu bo maja dobre,zwlkaszcza teraz jak sa po 2zl:D
Galll Anonim
2012/08/02 11:24
MMMMMM Pycha :P
jusiiiii
2012/08/02 16:35
Super :) W tym roku mi cukinie obrodziły więc chyba jeszcze nie raz skorzystam z tego cudeńka :)
domis
2012/08/21 16:30
hej robie to danie dzisiaj trochę mnie dziwi że tak mało czasu ma spędzić w piekarniku…..zobaczymy co z tego wyjdzie. pozdrawiam
Kapitan Cook
2012/08/21 17:03
U mnie łącznie 30 min wystarczyło, ważne żeby nie przesuszyć farszu :)
kuchareczka
2012/08/27 11:59
Mam małe pytanie, czy cukinie je się ze skórką?
Kapitan Cook
2012/08/27 12:55
Odpowiedź jest banalnie prosta – to zależy ;) Ja osobiście nie preferuję skórki, ale spokojnie można ją zjeść, zwłaszcza jak jest chrupiąca i przyrumieniona :)
omen
2012/09/13 15:34
Drodzy słuchacze > bakłażan, cukinia i kabaczek to nie są warzywa. To są OWOCE !
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Pysznie wygląda.
Nooo to jest przepis.Ciekawe jakby to smakowało z małym makaronem zamiast ryżu…Hmm.Coś czuje ze na weekend muszę sie zaopatrzyć w Lidlu w cukinie bo parę pójdzie:Ddobrze że tam są w logicznej cenie bo bym zbankrutowała:Dpzdr
trochę się przyjarała
@ kacham – Ja robilam z makaronem kilka razy,podstawa to go troche podgotowac przed zalaniem jakims sosem…I tez kupuje cukinie w Lidlu bo maja dobre,zwlkaszcza teraz jak sa po 2zl:D
MMMMMM Pycha :P
Super :) W tym roku mi cukinie obrodziły więc chyba jeszcze nie raz skorzystam z tego cudeńka :)
hej robie to danie dzisiaj trochę mnie dziwi że tak mało czasu ma spędzić w piekarniku…..zobaczymy co z tego wyjdzie. pozdrawiam
U mnie łącznie 30 min wystarczyło, ważne żeby nie przesuszyć farszu :)
Mam małe pytanie, czy cukinie je się ze skórką?
Odpowiedź jest banalnie prosta – to zależy ;) Ja osobiście nie preferuję skórki, ale spokojnie można ją zjeść, zwłaszcza jak jest chrupiąca i przyrumieniona :)
Drodzy słuchacze > bakłażan, cukinia i kabaczek to nie są warzywa. To są OWOCE !