Na śliwkowym drzewie w moim ogrodzie dojrzewają węgierki - to znak, że najwyższa pora na knedle ze śliwkami. Uwielbiam to zgrabne połączenie słodkawego ciasta knedlowego (świetnie nadaje się również na kluski śląskie) z kwaskiem węgierek.
Knedle ze śliwkami przepis
Umyj ziemniaki, obierz i ugotuj w osolonej wodzie.
Odcedź ziemniaki i odstaw do ostudzenia.
Letnie ziemniaki przeciśnij przez praskę.
Ziemniaki uformuj w jedną kulkę i odkrój z niej 1/4.
W wolne miejsce wsyp większą część mąki ziemniaczanej i dopełnij mąką pszenną.
Dodaj soli i wbij jajko, a następnie wyrabiaj ręcznie, aż przestanie się kleić do rąk.
Uformuj wałek i pokrój go na kawałki o długości ok. 5 cm.
Umyj śliwki i pokrój na połówki.
W miseczce zmieszaj ze sobą 80 g cukru i pół łyżeczki cynamonu.
Rozpłaszcz kawałeczki ciasta, na środek każdego z nich połóż połówkę śliwki i posyp cukrem cynamonowym.
Zawiń boki ciasta i uformuj w kulki.
Zagotuj wodę z dodatkiem soli i oleju.
Do wrzątku wrzuć knedle i gotuj przez 5 minut od momentu wypłynięcia.
Na patelnię wsyp bułkę tartą i smaż ją przez 2 minuty, aby się zarumieniła.
Do bułki tartej dodaj masło, aby powstała lekko płynna masa.
Knedle podawaj polane bułką tartą i posypane cukrem cynamonowym.
Witam są bardzo dobre po prostu genialne i to jeszcze w wykonaniu pana pozdrawiam aga
Mokosz
2012/08/08 22:35
Nie, nie, nie! Do knedli dodaje się mąki pszennej, a ziemniaczanej najwyżej łyżkę! Przecież to ziemniaki dają „klej”, przez co knedle są „kluskowe” i nie potrzeba dodatkowo mąki ziemniaczanej więcej niż łyżkę!
Kapitan Cook
2012/08/09 08:41
Ja zawsze robiłem tak jak w przepisie i wychodzą znakomite. Co kto lubi :-)
kiddo
2012/08/13 10:21
a co powiecie na dodanie do ciasta twarogu? osobiście tak nie robiłam, ale widziałam taki przepis; co do tradycji- mnie uczono w domu, że do ziemniaków dodaje się mąki pół na pół pszennej i ziemniaczanej;
właśnie dziś robię knedle po raz pierwszy od 12 lat ;) mam nadzieję, że wyjdą :)
Kapitan Cook
2012/08/16 11:22
Oczywiście można dodać twarogu, wtedy wyjdą bardziej ,,konkretne”, jest kilka wersji tego przepisu
jeremiada
2012/08/18 12:32
Nic dodać,nic ująć! Najważniejsze,że śliwki nie rosną na wierzbie.;)
lala
2012/08/25 16:23
Polecam wyszły mi dzis doskonałe. Maka ziemniaczana musi byc ;) probowałam kiedys bez i wtedy ciasto sie rozwala. dziekuje.
ds
2012/08/30 17:54
knedle bez cynamonu? Fu ble . Koniecznie do środka do śliwek ddosypujemy cynamon zmieszany z cukrem potem sklejamy, Posypka też z cukru i cynamonu. Place lizać.
Kapitan Cook
2012/08/30 20:16
Świena propozycja. Ja polecam także użyć cukru waniliowego.
miosna
2012/09/06 20:30
Knedle są wspaniałe,bardzo dziękuję za przepis! Do tej pory robiłam mniej więcej tak jak Mokosz powyżej i nie były takie smaczne. Powiem tak, tak, tak, dla przepisu i Kapitana Cooka:)
oliveoil
2012/09/17 15:07
Ja robię bez cynamonu bo nie lubię, ale są naprawdę pyszne
dokładnie tak jest, z tego właśnie ciasta wychodzą najlepsze knedle – mięciutkie :)
babcia marylka
2013/08/05 19:51
Moja mamusią do ciasta knedlowego dodawala bułkę tarta , co powodowało że były mieciutkie i puszyste. Polecam spróbować. Raj na podniebieniu
dersu
2013/08/08 10:11
Nic nie jest bardziej zagmatwane niz twoj przepis na knedle, np wykrawamy 1/4 ziemniakow
Kapitan Cook
2013/08/08 10:16
na filmiku chyba najlepiej widać o co mi chodziło. Pozdrawiam
antyfaszysta
2013/08/08 12:24
@dersu – a czego ty tu nie rozumiesz? Nie wiesz jak kupę ziemniaków podzielić na 4 części? To wróć do podstawówki i nie ośmieszaj się, please.
dersu
2013/08/09 11:07
Rzeczywiscie na filmiku widac lepiej, czyli maki i innych skladnikow trzeba dodac czwarta czesc objetosci ziemniakow. antyfaszysta jesli nie ma nic innego do powiedzenia to ma okazje siedziec cicho, a nie dzielic kupy na 4
Ela
2013/08/28 16:53
dzisiaj na obiad zrobiłam knedle wyszły pyszne .Pozdrawiam i polecam!!!
Sanwia
2013/09/07 19:43
Świetny przepis, a knedelki pyszne;)
totutotam
2013/09/08 20:37
Zamierzam zrobić knedle w nadchodzącym tygodniu, po raz pierwszy, więc troche się boje:)
I mam takie pytanie: swego czasu w lidlu były knedle ze śliwkami, które strasznie mi smakowały, miedzy innymi dlatego, że śliwki były z dodatkiem cynamonu. No ale przede wszystkim – sliwki były takiej konsystencji, jakby były przedtem troche podsmażone, czyli miększe niż zwykłe połówki i takie lekko galaretowate. Wiadomo – zależy, co kto lubi, ale dla mnie tamto nadzieje było najlepsze na świecie. No i dochodzę do meritum:) Czy macie jakiś pomyśł albo doświadczenie, jak przygotować takie śliwki? Wystarczy lekko podsmażyć z cukrem? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Kapitan Cook
2013/09/08 20:45
Można lekko podsmażyć na karmelu plus cynamon i wanilia, i lekko podlać czerwony winem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
totutotam
2013/09/08 23:39
Wielkie dzięki!
makara
2013/09/16 16:54
chcialabym knedle zamrozic na zapas obgotowac je do wyplyniecia czy mrozic surowe??
Kapitan Cook
2013/09/16 17:01
Obgotować, wychłodzić, ułożyć pojedyńczo na desce drewnianej i tak zamrozić. Potem zamrożone zsypać do worków. Pozdrawiam
makara
2013/09/16 17:12
bardzo dziekuje:)
Małgorzata
2013/09/17 16:11
Zrobilam dzisiaj na obiad, są po prostu genialne, zachowam ten przepis:)
gina
2013/09/19 15:47
Bardzo dobre. Polecam z gęstą śmietaną i cukrem. Moja mamusia tak podawała. Są genialne.
mardybum
2013/10/07 15:56
Przepis świetny – knedle zrobione, pożarte i smaczne bardzooooo:) Wielkie dzięki, będę zaglądać częściej.
Zrych2
2013/10/17 19:53
Knedle wg.przepisu wspaniale smakują.Gratulacje
domkasia
2014/07/14 20:49
Kiedyś dodawałam tylko pszennej maki. Taki znalazłam przepis. Były twarde i niesmaczne. Według Twoich proporcji – pycha! Zrobiłam z większej ilości ziemniaków – z mięskiem i ze śliwką. Super! Polecam!
Anka
2014/07/31 10:15
Świetny przepis! Od lat robię kluski śląskie i dopiero pierwszy raz zrobiłam knedle ze śliwkami. Nie wiedziałam, że to takie proste!
Ania
2014/07/31 15:03
Przeczytałam, zrobiłam, wyszło fantastycznie! Cała rodzina zachwycona – dziękuję! Mąż dawno tak nie komplementował obiadu jak dziś :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Witam są bardzo dobre po prostu genialne i to jeszcze w wykonaniu pana pozdrawiam aga
Nie, nie, nie! Do knedli dodaje się mąki pszennej, a ziemniaczanej najwyżej łyżkę! Przecież to ziemniaki dają „klej”, przez co knedle są „kluskowe” i nie potrzeba dodatkowo mąki ziemniaczanej więcej niż łyżkę!
Ja zawsze robiłem tak jak w przepisie i wychodzą znakomite. Co kto lubi :-)
a co powiecie na dodanie do ciasta twarogu? osobiście tak nie robiłam, ale widziałam taki przepis; co do tradycji- mnie uczono w domu, że do ziemniaków dodaje się mąki pół na pół pszennej i ziemniaczanej;
właśnie dziś robię knedle po raz pierwszy od 12 lat ;) mam nadzieję, że wyjdą :)
Oczywiście można dodać twarogu, wtedy wyjdą bardziej ,,konkretne”, jest kilka wersji tego przepisu
Nic dodać,nic ująć! Najważniejsze,że śliwki nie rosną na wierzbie.;)
Polecam wyszły mi dzis doskonałe. Maka ziemniaczana musi byc ;) probowałam kiedys bez i wtedy ciasto sie rozwala. dziekuje.
knedle bez cynamonu? Fu ble . Koniecznie do środka do śliwek ddosypujemy cynamon zmieszany z cukrem potem sklejamy, Posypka też z cukru i cynamonu. Place lizać.
Świena propozycja. Ja polecam także użyć cukru waniliowego.
Knedle są wspaniałe,bardzo dziękuję za przepis! Do tej pory robiłam mniej więcej tak jak Mokosz powyżej i nie były takie smaczne. Powiem tak, tak, tak, dla przepisu i Kapitana Cooka:)
Ja robię bez cynamonu bo nie lubię, ale są naprawdę pyszne
Przesympatyczny przepis :-) wspaniale knedle poprostu ;-)
ciasto jest takie samo jak na kluski slaskie!
dokładnie tak jest, z tego właśnie ciasta wychodzą najlepsze knedle – mięciutkie :)
Moja mamusią do ciasta knedlowego dodawala bułkę tarta , co powodowało że były mieciutkie i puszyste. Polecam spróbować. Raj na podniebieniu
Nic nie jest bardziej zagmatwane niz twoj przepis na knedle, np wykrawamy 1/4 ziemniakow
na filmiku chyba najlepiej widać o co mi chodziło. Pozdrawiam
@dersu – a czego ty tu nie rozumiesz? Nie wiesz jak kupę ziemniaków podzielić na 4 części? To wróć do podstawówki i nie ośmieszaj się, please.
Rzeczywiscie na filmiku widac lepiej, czyli maki i innych skladnikow trzeba dodac czwarta czesc objetosci ziemniakow. antyfaszysta jesli nie ma nic innego do powiedzenia to ma okazje siedziec cicho, a nie dzielic kupy na 4
dzisiaj na obiad zrobiłam knedle wyszły pyszne .Pozdrawiam i polecam!!!
Świetny przepis, a knedelki pyszne;)
Zamierzam zrobić knedle w nadchodzącym tygodniu, po raz pierwszy, więc troche się boje:)
I mam takie pytanie: swego czasu w lidlu były knedle ze śliwkami, które strasznie mi smakowały, miedzy innymi dlatego, że śliwki były z dodatkiem cynamonu. No ale przede wszystkim – sliwki były takiej konsystencji, jakby były przedtem troche podsmażone, czyli miększe niż zwykłe połówki i takie lekko galaretowate. Wiadomo – zależy, co kto lubi, ale dla mnie tamto nadzieje było najlepsze na świecie. No i dochodzę do meritum:) Czy macie jakiś pomyśł albo doświadczenie, jak przygotować takie śliwki? Wystarczy lekko podsmażyć z cukrem? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Można lekko podsmażyć na karmelu plus cynamon i wanilia, i lekko podlać czerwony winem. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Wielkie dzięki!
chcialabym knedle zamrozic na zapas obgotowac je do wyplyniecia czy mrozic surowe??
Obgotować, wychłodzić, ułożyć pojedyńczo na desce drewnianej i tak zamrozić. Potem zamrożone zsypać do worków. Pozdrawiam
bardzo dziekuje:)
Zrobilam dzisiaj na obiad, są po prostu genialne, zachowam ten przepis:)
Bardzo dobre. Polecam z gęstą śmietaną i cukrem. Moja mamusia tak podawała. Są genialne.
Przepis świetny – knedle zrobione, pożarte i smaczne bardzooooo:) Wielkie dzięki, będę zaglądać częściej.
Knedle wg.przepisu wspaniale smakują.Gratulacje
Kiedyś dodawałam tylko pszennej maki. Taki znalazłam przepis. Były twarde i niesmaczne. Według Twoich proporcji – pycha! Zrobiłam z większej ilości ziemniaków – z mięskiem i ze śliwką. Super! Polecam!
Świetny przepis! Od lat robię kluski śląskie i dopiero pierwszy raz zrobiłam knedle ze śliwkami. Nie wiedziałam, że to takie proste!
Przeczytałam, zrobiłam, wyszło fantastycznie! Cała rodzina zachwycona – dziękuję! Mąż dawno tak nie komplementował obiadu jak dziś :)