Ciasto drożdżowe z kruszonką
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 3 łyżeczki cukru
- 3 łyżki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 150 g cukru
- 250 ml ciepłego mleka
- szczypta soli
- otarta skórka z cytryny
- 100 g stopionego ciepłego masła
Kruszonka:
- 50 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 50 g miękkiego masła
TO CI SIĘ PRZYDA
- keksówka
- mikser
- sitko
- stolnica
- duża miska
Porada szefa kuchni
Aby drożdże prawidłowo się rozwinęły powinny pracować w temperaturze nie wyższej niż 36 stopni Celsjusza. Jeśli temperatura będzie wyższa drożdże zginą, przy dużo niższej bardzo słabo pracują.
Ciasto drożdżowe z kruszonką przepis
- Do dużej miski przesiej mąkę. Następnie zrób w niej wgłębienie/ dołek i wkrusz do środka drożdże.
- Wsyp 3 łyżeczki cukru oraz wlej 3 łyżki mleka i zasyp całość mąką. Miskę zakryj szczelnie i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
- Następnie dodaj jajko ,żółtko, skórkę z cytryny, sól i resztę mleka z cukrem, a następnie całość bardzo dokładnie wymieszaj.
- Zacznij wyrabiać ciasto dłońmi na stolnicy i dodawaj do niego małymi partiami roztopione masło. Wyrabiaj do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 50 stopni C.
- Blaszkę wysmaruj wewnątrz masłem i wyłóż do niej ciasto.
- Włóż blaszkę do piekarnika na ok. 45 minut.
- Składniki na kruszonkę dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Gotowe ciasto posyp z wierzchu kruszonką.
- Następnie zwiększ temperaturę w piekarniku do 160 stopni C. i piecz jeszcze przez 40 minut.
Twoja drożdżówa do mnie mruga rodzynkowym oczkiem! ;D
Być może się powtarzam, ale – uwielbiam ciacha na drożdżach! Zwłaszcza placuchy z owocem i kruszonką, mniam!
A takie bez wkładu – waniliowe, cynamonowe – najlepsze ze szklanką ciepłego mleka. I na podwieczorek, o! :))
Pozdrawiam,
N
Ja prawie czuję zapach Twojej drożdżówki…uwielbiam zapach drożdżowego ciasta i u mie w domu nigdy nie zdąży ostygnąć. Fakt – nie robię za często, bo dla mnie jest bardzo czasochłonne, ale podkusiłaś mnie bardzo swoim przepisem…
Moje ulubione;)drożdżowe wypieki maja w sobie pewną magię,a w szczególności jesienią i zimą;)
super wychodzi
Serdecznie witam,zrobilam to ciasto bardzo starannie wedlug przepisu jak wyzej,
ale niestety wyszlo bardzo twarde,po mojemu za malo mleka,albo smietany,a moze maki…nie wiem,ale cos z tym przepisem nie jest tak jak byc powinno.
Ula
Bardzo dziwne, ale się zdarza. Ostatnio robiłem jagodzianki na identycznym przepisie i wyszły super. Być może to zbyt krótkie wyrabiania oraz za mało tluszczu oraz za długie pieczenie. Pozdrawiam
Super Ciasto Zrobiłam według pana przepisu z malinami Było przepyszne…..
Bardzo dobre ciasto,tylko za mało mi wyrosło(nie mam pojęcia dlaczego).Dziękuje za przepis i polecam.
być może za mało powietrza zostało wprowadzone podczas wyrabiania
Beznadziejny przepis, za duo masla za malo mleka, tak mysle.
Co wyszło nie tak? Może coś doradzimy. Mleka daje się ile wejdzie. Co do masła jeśli będzie za mało to ciasto szybko wyschnie
Hej! jako kompletny amator uważam że w przepisie brakuje podziału składników na te do ciasta i do kruszonki…Szkoda, bo wygląda smakowicie ale nie potrafię go upiec ze względu na niedokłaność przepisu
już poprawione, dzięki za zawrócenie uwagi. Pozdrawiam