Risotto z kurczakiem i pieczarkami


4 osoby
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g ryżu Arborio
  • 150 ml białego wina
  • 500 ml bulionu grzybowego
  • 2 małe cebule
  • 300 g pieczarek
  • pęczek pietruszki
  • 2 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło
  • olej
  • tymianek
  • papryka słodka

TO CI SIĘ PRZYDA

  • Średniej pojemności miska
  • Duży garnek
  • Duża i głęboka patelnia najlepiej teflonowa
  • Drewniana łopatka, którą wymieszasz wszystkie składniki
  • Ostry nóż, najlepiej duży do krojenia i siekania składników

Porada szefa kuchni

Jeżeli chcesz na prawdę zaimponować ukochanej osobie, przygotuj dobrze stół i stwórz romantyczny nastrój. Białe świece wcale nie są banałem, postaw je na środku stołu, sztućce ułóż jak należy, podstaw pusty talerz zanim podasz gotowe danie i pamiętaj o serwetkach.

Doskonałe pod każdym względem Risotto z pieczarkami i kurczakiem to potrawa stworzona specjalnie dla największych smakoszy o niezwykle wyrafinowanym smaku. Potrawa ta idealnie nadaje się na romantyczne kolacje dla dwojga ale można ją przyrządzić równie dobrze dla większego grona. Ze względu na wiele próśb ze strony czytelników postanowiliśmy włożyć dziś do gara przepis na Risotto z kurczakiem i pieczarkami, który zaspokoi apetyt aż czterech smakoszy i z pewnością umili każde spotkanie. Do dzisiejszego przepisu dodamy również nutkę białego wina, która podkreśli smak tego przepysznego dania kuchni Francuskiej i nada całej potrawie niebywałego aromatu. Zaczynajmy!

Risotto z kurczakiem i pieczarkami przepis

  1. Piersi z kurczaka należy dokładnie oczyścić z błonek oraz umyć pod bieżącą wodą, która nie powinna być zbyt gorąca. Następnie kroimy kurczaka w kosteczki o grubości około 1,5 cm i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
  2. W następnej kolejności dokładnie płuczemy pieczarki i kroimy je na cienkie plasterki.
  3. Cebulę oraz czosnek obieramy z wierzchniej skórki i siekamy w drobną kosteczkę.
  4. Pietruszkę również siekamy na dosyć drobne kawałki nie wyrzucając przy tym łodyżek.
  5. Następnie na lekko rozgrzaną już patelnię, której nie smarujemy wcześniej tłuszczem wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze ładnego przyrumienionego koloru.
  6. Po dokładnym obsmażeniu kawałków kurczaka ze wszystkich stron ściągamy patelnię z palnika i do małego garnka wkładamy dwie łyżki masła wymieszanego z odrobiną oleju.
  7. Do garnka z rozgrzanym masłem dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i dusimy pod przykryciem do momentu aż cała woda wyparuje uważając przy tym aby nie przypalić garnka.
  8. Na sam koniec dodajemy pokrojoną pietruszkę, dokładnie wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.
  9. Na osobnej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z odrobiną oleju i dodajemy do niej pokrojoną cebulę, kiedy ta już delikatnie się zarumieni, dodajemy czosnek i ryż. Całość smażymy aż do momentu kiedy ryż nabierze lekko białego koloru od czasu do czasu mieszając.
  10. Do ryżu powoli dolewamy pół szklanki bulionu i całość mieszamy aż do momentu gdy bulion już wyparuje.
  11. Dodajemy 150 ml białego wina ponownie mieszamy, a gdy już wino wyparuje dodajemy resztę bulionu i znów mieszamy do momentu aż bulion wyparuje.
  12. Kiedy ryż już stanie się miękki dodajemy 50g masła pokrojonego na małe porcyjki dzięki czemu lepiej rozprowadzi się ono po całej potrawie.
  13. Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowane i obsmażone kawałki kurczaka oraz pieczarki, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle własnego gustu.