Risotto z kurczakiem i pieczarkami
- 200 g ryżu Arborio
- 150 ml białego wina
- 500 ml bulionu grzybowego
- 2 małe cebule
- 300 g pieczarek
- pęczek pietruszki
- 2 filety z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- masło
- olej
- tymianek
- papryka słodka
TO CI SIĘ PRZYDA
- Średniej pojemności miska
- Duży garnek
- Duża i głęboka patelnia najlepiej teflonowa
- Drewniana łopatka, którą wymieszasz wszystkie składniki
- Ostry nóż, najlepiej duży do krojenia i siekania składników
Porada szefa kuchni
Jeżeli chcesz na prawdę zaimponować ukochanej osobie, przygotuj dobrze stół i stwórz romantyczny nastrój. Białe świece wcale nie są banałem, postaw je na środku stołu, sztućce ułóż jak należy, podstaw pusty talerz zanim podasz gotowe danie i pamiętaj o serwetkach.
Risotto z kurczakiem i pieczarkami przepis
- Piersi z kurczaka należy dokładnie oczyścić z błonek oraz umyć pod bieżącą wodą, która nie powinna być zbyt gorąca. Następnie kroimy kurczaka w kosteczki o grubości około 1,5 cm i suszymy za pomocą ręcznika papierowego.
- W następnej kolejności dokładnie płuczemy pieczarki i kroimy je na cienkie plasterki.
- Cebulę oraz czosnek obieramy z wierzchniej skórki i siekamy w drobną kosteczkę.
- Pietruszkę również siekamy na dosyć drobne kawałki nie wyrzucając przy tym łodyżek.
- Następnie na lekko rozgrzaną już patelnię, której nie smarujemy wcześniej tłuszczem wrzucamy kurczaka i smażymy aż nabierze ładnego przyrumienionego koloru.
- Po dokładnym obsmażeniu kawałków kurczaka ze wszystkich stron ściągamy patelnię z palnika i do małego garnka wkładamy dwie łyżki masła wymieszanego z odrobiną oleju.
- Do garnka z rozgrzanym masłem dodajemy wcześniej przygotowane pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania i dusimy pod przykryciem do momentu aż cała woda wyparuje uważając przy tym aby nie przypalić garnka.
- Na sam koniec dodajemy pokrojoną pietruszkę, dokładnie wszystko razem mieszamy i wyłączamy palnik.
- Na osobnej patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła z odrobiną oleju i dodajemy do niej pokrojoną cebulę, kiedy ta już delikatnie się zarumieni, dodajemy czosnek i ryż. Całość smażymy aż do momentu kiedy ryż nabierze lekko białego koloru od czasu do czasu mieszając.
- Do ryżu powoli dolewamy pół szklanki bulionu i całość mieszamy aż do momentu gdy bulion już wyparuje.
- Dodajemy 150 ml białego wina ponownie mieszamy, a gdy już wino wyparuje dodajemy resztę bulionu i znów mieszamy do momentu aż bulion wyparuje.
- Kiedy ryż już stanie się miękki dodajemy 50g masła pokrojonego na małe porcyjki dzięki czemu lepiej rozprowadzi się ono po całej potrawie.
- Na samym końcu dodajemy wcześniej przygotowane i obsmażone kawałki kurczaka oraz pieczarki, całość dokładnie mieszamy i doprawiamy wedle własnego gustu.
Pysznie wyglada! Bulion grzybowy na pewno nadaje mu pieknego aromatu. Co do ryzu, ja stawiam na krotkoziarnisty (arborio albo carnaroli), bo lubie, kiedy risotto jest packowate :)
mmm brzmi pysznie – uwielbiam ryż w każdej postaci a z pieczarkami to już poezja :D
Pomyślałam, że dam PAni znać o konkursie dla blogerów jest na dniherbaty.pl (zakładka Herbata z dodatkami), trzeba odrobinki inwencji a tego PAni nie brakuję jak widzę :D
Zrobilam i po prostu POLECAM tez przepis. Musze troche zostawić dla rodziny, ale jest ciezko, a po tym winie to juz w ogole. :D Ja uzyla, wina z Chile i wyszlo super ;)
Rewelacja. Przepyszne. Dziękuje za przepis :-)
Bardzo dziekuje za przepis. Wysmienite danie. Na koniec dodalam tartego parmezanu i, jak dla mnie, to byla kropka nad 'i’. Pozdrawiam.
Faktycznie Ewelina parmezanem jak sie posypie kubeczki smakowe mają orgazm ;))
To danie okazało się troszkę bardziej czasochłonne niż się spodziewałam (ryż godzinę doprowadzałam do miękkości), ale efekt jest naprawdę niesamowity, więc było warto :)
Wszystko zależny jakiego ryżu użyjemy, najlepszy jest ryż arborio. Pamiętajmy, że ryż powinien w środku być lekko twardawy, al dente. Ale dla takiego dania warto uzbroić się w cierpliwość. Im dłużej gotujemy im jest smaczniejsze – byle nie przegotować ryżu ;)
to się nadziwiłam podczas czytania.
Po pierwsze:
ryż parboiled jest ostatnim ryżem jaki do risotto się nadaje, bo jest lekki i się nie klei, a cały sęk w tym, żeby ziarno podsmażyć chwilę, żeby wydzieliła się skrobia (i jak już pan wspomniał w komentarzu, arborio nadaje sie najlepiej a znajdzie sie go w kazdym hipermarkecie) i to głównie ona klei risotto, nie masło (chociaż łyżka masła na koniec faktycznie być musi)
po drugie: jacy Francuzi, risotto pochodzi z Włoch!
Oczywiście najlepiej zda się arborio. W kuchni francuskiej risotto również jest spotykane. Tam króluje masło w strasznch ilościach do risotto. Włosi w zależności od regionu, bardziej w stronę parmezanu.
Przepyszne! Pierwszy raz robilismy z mezem w Londynie…Genialny przepis. Dziekuje
PYCHOTKA
Risotto przepyszne i sycące. Niebo w gębie!
czlowiekzlyzka.blog.pl/2014/02/06/risotto-z-kaszy-peczak-z-kurczakiem-i-grzybami/ polecam moją wariację na temat risotto – z kaszą pęczak
Przepisy na stronie ciekawe, ale nie potrafię drukować funkcją „drukuj” lub prowadzący stronę, źle ustawił wydruki. Powinien drukować się, sam przepis a nie strona( zajmująca trzy kartki, z tekstem źle rozplanowanym, zachodzącym na siebie co zmniejsza użyteczność w przypadku kompletowania takich przepisów). Czy może ktoś mi podpowiedzieć jak wydrukować sam przepis.
Z jakiej przeglądarki korzystasz? Pracujemy nad tym, do czasu poprawy najlepiej kopiować tekst i wklejać w worda. Pozdrawiam
Zrobiłem Risotto ściśle według tego przepisu i muszę przyznać, że na prawdę wyszło bardzo pyszne. Wszyscy w domu zachwalają, a ten zapach mmm.. dziękuję za wyśmienity przepis.
Proszę bardzo! A może pochwalisz się zdjęciami następnym razem jak zrobisz pyszne risotto? :)
Zrobiłam tak samo jak jest w przepisie ale dodałam jeszcze czerwonej papryczki dzięki czemu Risotto nabrało nieco więcej pikanterii ;)
Dziękuję za inspirację, było przepyszne.
Polecem podczas smażenia (najlepiej na maśle) pieczarek dodać do nich całkiem sporo mielonej, słodkiej papryki.