Pączki wiedeńskie


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 180 g mąki
  • 80 g margaryny
  • 180 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka wódki lub spirytusu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • pergamin
  • mikser
  • szpryca

Pączki wiedeńskie, hiszpańskie czy gniazdka, nie ważne jak je nazwiesz, ważne że to pyszne ptysiowe wypieki z dziurką polane lukrem. I chociaż przygotowanie ich zajmuje trochę czasu to smak domowych gniazdek jest o niebo lepszy niż tych ze sklepu!

Pączki wiedeńskie przepis

  1. Margarynę z solą zagotuj w garnku z wodą.
  2. Do garnka wlej wodę, dodaj sól i margarynę. Postaw na palniku na małej mocy palnika i zagotuj.
  3. Następnie do garnka przesiej mąkę cały czas mieszając i utrzyj ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek, wtedy odstaw na bok aby wystygło.
  4. Po tym czasie wbij jajka i dodaj wódkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Całość przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
  6. Z pergaminu wytnij kwadraty o boku 10 cm i posmaruj olejem.
  7. Na patelni rozgrzej olej.
  8. Na kwadratach z pergaminu zrób z masy okręgi dowolnej wielkości a następnie wkładaj je papierem ku górze do oleju. Po chwili delikatnie go ściągnij.
  9. Smaż gniazdka z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
  10. Gotowe gniazdka posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.