Pączki wiedeńskie, hiszpańskie czy gniazdka, nie ważne jak je nazwiesz, ważne że to pyszne ptysiowe wypieki z dziurką polane lukrem. I chociaż przygotowanie ich zajmuje trochę czasu to smak domowych gniazdek jest o niebo lepszy niż tych ze sklepu!
Pączki wiedeńskie przepis
Margarynę z solą zagotuj w garnku z wodą.
Do garnka wlej wodę, dodaj sól i margarynę. Postaw na palniku na małej mocy palnika i zagotuj.
Następnie do garnka przesiej mąkę cały czas mieszając i utrzyj ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od ścianek, wtedy odstaw na bok aby wystygło.
Po tym czasie wbij jajka i dodaj wódkę. Miksuj do uzyskania jednolitej masy.
Całość przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
Z pergaminu wytnij kwadraty o boku 10 cm i posmaruj olejem.
Na patelni rozgrzej olej.
Na kwadratach z pergaminu zrób z masy okręgi dowolnej wielkości a następnie wkładaj je papierem ku górze do oleju. Po chwili delikatnie go ściągnij.
Smaż gniazdka z obu stron do uzyskania złocistego koloru.
Gotowe gniazdka posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Piękne pączusie! Widzę, że mamy ten sam ekspres do kawy :) Pozdrawiam
Kapitan Cook
2011/12/05 18:08
zawsze podkreślam, że świat jest mały :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Lubię takie tłuściutkie słodycze.
Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!
Najlepsze na świecie :)
Jeszcze raz dzięki Ana za ten przepyszny przepis
Piękne pączusie! Widzę, że mamy ten sam ekspres do kawy :) Pozdrawiam
zawsze podkreślam, że świat jest mały :)