Tagliatelle z łososiem


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g łososia wędzonego w plastrach
  • 1 opakowanie makaronu Tagliatelle
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • chili

Dziś obiad dla leniuszków, którzy chcieliby w prosty sposób zrobić naprawdę eleganckie danie. No i smaczne oczywiście. Przedstawiamy Wam przepis na tagliatelle z łososiem wędzonym.

Tagliatelle z łososiem przepis

  1. W garnku z osoloną wodą ugotuj makaron al dente. Następnie odsącz go, przełóż do osobnego garnka i wymieszaj z 2 łyżkami oliwy.
  2. Czosnek obierz z łupin i posiekaj w plastry.
  3. Łososia rozdrobnij na mniejsze kawałki.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy posiekany wcześniej czosnek.
  5. Pietruszkę posiekaj drobno.
  6. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć czosnek. Smaż 2 minuty i dorzuć Łososia.
  7. Po 3 minutach dodaj śmietankę i całość dopraw solą, pieprzem i chili.
  8. Dodaj na patelnię pietruszkę i makaron oraz duś wszystko, aż sos zgęstnieje
  9. Podawaj z ćwiartkami cytryny do skropienia.