Shoarma z polędwiczek wieprzowych


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • olej
  • papryka słodka i ostra
  • papryka czerwona i zielona suszona w płatkach
  • gorczyca biała
  • kolendra suszona
  • czosnek
  • pieprz biały i czarny
  • kminek
  • tymianek
  • sól
  • bazylia
  • pasta jajeczna
  • śmietana

Szukacie szybkiego i prostego przepisu na imprezę? To świetnie trafiliście. Poznajcie moją wersję słynnej shoarmy, tym razem z polędwiczek wieprzowych.

Shoarma z polędwiczek wieprzowych przepis

  1. Polędwiczki pokrój w cienkie plastry w poprzek włókien, a następnie w ok. 2 cm paski.
  2. Mięso zamarynuj w mieszance przypraw: 4 łyżki słodkiej papryki i po pół łyżeczki każdej z pozostałych przypraw. Dolej 5 łyżek oleju i dokładnie wymieszaj. Marynuj minimum 1 godzinę.
  3. Suchą patelnię ustaw na palniku i włącz go na średnią moc. Gdy będzie mocno rozgrzana wrzucaj partiami mięso i smaż 6 minut
  4. Podawaj z gotową pastą jajeczną zmieszaną z jedną łyżką kwaśnej śmietany.