Sushi maki
- 200 – 300 g ryżu
- sól
- woda mineralna niegazowana
- 150 ml sosu sojowego
- Wasabi (najlepiej w paście)
- ogórki kiszone
- 200 – 300 g łososia
- Nori (prasowane algi)
- 1 awokado
TO CI SIĘ PRZYDA
- miska
- sito
- mata do sushi lub folia spożywcza
Sushi maki przepis
- Jeśli posiadasz ryż w torebce, to najpierw ją rozetnij i wysyp go z niej do miski. Następnie obficie go opłucz na sitku.
- Przełóż ryż do garnka i zalej go wodą mineralną. Pozostaw aby namókł przez 30 minut.
- Postaw garnek z ryżem na palniku i włącz go na średnią moc. gotuj przez 15 minut od momentu gdy woda zacznie wrzeć. Ryż cały czas mieszaj.
- W dużej misce ze sporą ilością zimnej wody rozpuść 4 łyżki soli.
- Łososia dokładnie opłucz a następnie włóż go do solanki na 10 minut.
- Następnie odcedź dokładnie ryż i odstaw pod przykryciem.
- Rybę pokrój w kwadraty o boku 2 cm i przełóż do miski. Zalej całość odrobiną sosu sojowego i pozostaw na 6 minut.
- Awokado obierz ze skórki i przetnij na pół wzdłuż. Następnie przekręć obie połówki od siebie, oddziel i wyjmij pestkę. Owoc pokrój w paski o przekroju kwadratu o boku 5 mm.
- Ogórki pokrój w paski podobne do awokado.
- Na macie lub rozwiniętym kawałku folii rozłóż nori.
- Na nori rozłóż ½ cm warstwę ryżu pozostawiając 1,5 cm margines na dłuższym boku od siebie i 4 cm margines na drugim.
- Na ryżu rozłóż awokado, rybę i ogórka, tak aby jedna warstwa szła jednym pasem od lewej do prawej strony ryżu. Dodaj także odrobinę pasty wasabi (odrobina wystarczy ponieważ jest bardzo ostre).
- Zwiń sushi podobnie jak roladę zaczynając od siebie ciasno zaciskając. Po zawinięciu początku zawijaj resztę trzymając tylko za folię lub matę, pomoże Ci to równomiernie i mocno zbić całość.
- Gotowe sushi lekko ugnieć i rozwiń z folii lub maty. Pokrój w 3 lub 3 cm kawałki.
- Sushi podawaj z sosem sojowym i wasabi.
HeloU!! Od DaWnA szUkaŁAm pRZepIsU na SUSHIIII i wReszCie znAlzŁam takii PrOsTyyYYy! Na PeWno WyPróbuję! KisSki!
Zawsze chciałam spróbować!
mniam mniam, ale apetycznie wygląda
Hmm, przepis jako tako OK, natomiast jest kilka kwestii, poczawszy od ryzu, po dodanie mieszanki octu ryzowego z sola i cukrem do tego ryzu po gotowaniu, konczywszy na tym ze wychodzi o wiele taniej samemu zrobic niz w restauracji :)