Lazania z krewetkami i z beszamelem
- 1 opakowanie krewetek Black Tiger
- 1 opakowanie makarone Lasagne
- 3 suszone pomidory
- 1 puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- 150 g sera Mozzarella
- natka pietruszki
- ćwiartka selera
- sól i pieprz
- bazylia
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
Bulion krewetkowy:
- tymianek
- 120 ml białego wina
- 120 ml wywaru warzywnego
- pancerzyki z krewetek
Beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 220 ml mleka
- gałka muszkatołowa
- biały pieprz
- sól
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka o drobnych oczkach
- obieraczka do warzyw
- forma la lasagne lub keksówka
- sito
Lazania z krewetkami i z beszamelem przepis
- Marchew seler i pietruszkę obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobna kostkę.
- Suszone pomidory pokrój w cienkie paski.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Krewetki dokładnie oczyść z pancerzyków, a następnie wypatrosz z układów pokarmowych przecinając ciemną żyłkę wzdłuż ciała.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i zeszklij cebulę. Gdy będzie złocista dodaj czosnek i smaż 2 minuty.
- Następnie wrzuć starte warzywa i smaż 5 minut. po tym czasie dodaj suszone oraz pomidory z puszki. Dopraw sola z pieprzem i gotuj całość 20 minut.
- W połowie duszenia dodaj do sosu krewetki, posiekaną pietruszkę i roztarta w palcach suszoną bazylię
- W rondelku podgrzej wino z pancerzami krewetek, odrobina soli i bulionem. Gotuj 20 minut na średniej mocy palnika, a następie odcedź płyn przez sito.
- W osobnym rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i wsyp 2 łyżki mąki i bardzo delikatnie podsmaż ( nie może się przyrumienić ). Następnie wlej mleko z bulionem krewetkowym i bardzo energicznie mieszaj gotując aż zgęstnieje. Całość dopraw solą pieprzem i gałką muszkatołową.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Na dnie wysmarowanej formy oliwą rozłóż warstwę makaronu. Następnie beszamel, odrobina sera i sos krewetkowy. W tej kolejności układaj warstwy aż skończy Ci się sos krewetkowy.
- Ostatnią warstwą stanowi beszamel i ser.
- Włóż do piekarnika na 40 minut.
Różne dodatki stosowałam do lasagne, ale z krewetkami mi się jeszcze nie zdarzyło robić. Twoja lasagne wygląda bardzo bardzo apetycznie. Ja krewetki uwielbiam, więc myślę, że bardzo by mi smakowało.
Pyszności!