Makaron z pieczarkami, papryką i kiełbasą
- 2 papryki czerwone
- 2 wędzone kiełbasy
- 500 g pieczarek
- paczka makaronu szpinakowego
- 1 cebula
- olej
- sól i pieprz
- połowa małej papryczki piri piri
- 2 ząbki czosnku
- słodka sproszkowana papryka
- sok z połowy cytryny
- tymianek
TO CI SIĘ PRZYDA
- Folia spożywcza
- szczypce
Porada szefa kuchni
Aby sprawdzić czy makaron jest al dente wystarczy wyciągnąć z gotującego garnka widelcem jedna nitkę makaronu i ją przekroić. Powinna na samym środku przecięcia mieć małą, jaśniejszą kropkę.
Makaron z pieczarkami, papryką i kiełbasą przepis
- Paprykę opal nad mocno rozgrzanym palnikiem lub w piekarniku aż będzie lekko przypieczona. Następnie umieść je w misce i zakryj szczelnie folią spożywczą.
- W dużym garnku zagotuj wodę i dodaj odrobinę soli. Następnie wrzuć makaron i ugotuj aby był al dente. Makaron odcedź i pozostaw połowę szklanki wody po gotowaniu.
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- Kiełbasę obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
- Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie poprzekrawaj na pół, a następnie w plasterki.
- Gdy skórka z papryki zacznie odchodzić, ściągnij ją całkowicie, pozbądź się gniazd nasiennych, a miąższ pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć cebulę. Po zeszkleniu dodaj czosnek i dopraw słodką papryką, posiekaną papryczka piri piri oraz tymiankiem.
- Gdy całość się lekko przysmaży dodaj kiełbasę i zwiększ moc palnika.
- Gdy mięso będzie przyrumienione dodaj pieczarki i pokrojoną paprykę.
- Całość duś aż papryka i pieczarki zmiękną.
- Na koniec dorzuć makaron i wodę spod gotowanego makaronu.
- Dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z połówki cytryny.