Makowiec drożdżowy zawijany


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 50 g drożdży
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 180 ml mleka
  • szczypta soli
  • 500 g mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 1 opakowanie masy makowej
  • 2 białka
  • cukier puder

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma keksówka
  • wałek

Smak świąt nierozerwalnie wiąże się z drożdżowym makowcem. Lekkie ciasto oraz przepyszna masa makowa są idealnym zwieńczeniem świątecznej kolacji. Zawijany drożdżowiec to ciasto, które powinno królować na naszych stołach znacznie częściej, niż tylko w święta.

Makowiec drożdżowy zawijany przepis

  1. Podgrzej garnek, chwilę trzymając go na włączonym palniku (dosłownie kilka sekund).
  2. Wsyp do niego mąkę, sól, cukier (waniliowy i zwykły) i pokruszone drożdże. Całość zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 30 min. Po tym czasie dodaj żółtka oraz rozpuszczone masło.
  3. Masę dokładnie ugnieć oraz porozciąga, aby ją napowietrzyć. Wyrobione ciasto drożdżowe odstaw do wyrośnięcia na min. 1 godzinę pod przykryciem.
  4. Gotowe ciasto podziel na dwa kawałki i rozwałkuj na prostokąty o grubości ok. 1 cm.
  5. Wzdłuż dłuższego brzegu rozłóż połowę masy makowej i zawiń. Tą samą czynność powtórz z drugim kawałkiem ciasta.
  6. Obie strucle przełóż do dwóch keksówek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką.
  7. Odstaw na 30 min, aby ciasto urosło.
  8. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni C.
  9. Wyrośnięte makowce nakłuj widelcem, aby w czasie pieczenia powietrze uchodziło z ich wnętrza.
  10. Całość posmaruj roztrzepanym jajek z odrobiną wody, i włóż do piekarnika.
  11. Piecz przez 35 minut.
  12. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.