Ciasto marchewkowe to idealne rozwiązanie dla każdego miłośnika ,,wilgotnych" ciast. Dzięki kilku składnikom bardzo długo zachowuje świeżość oraz niepowtarzalny smak. Polecam szczególnie połączenie tego rarytasu z białą czekoladą, która subtelnie podkreśla aromat ciasta.
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady przepis
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C.
Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach.
Pokrój plastry ananasa w drobną kostkę.
Obierz orzechy i posiekaj na drobne kawałki.
Wbij jajka do miski i ubij mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj cukier i miksuj, aż się rozpuści.
Wrzuć do miski marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Cały czas mieszając wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i włóż do piekarnika na 1 godzinę.
Wyjmij ciasto marchewkowe z piekarnika, aby ostygło.
Zagotuj wodę w garnku. Na nim połóż miskę i wrzuć do niej rozdrobnioną czekoladę i wlej śmietanę. Całość mieszaj, aż powstanie jednolita masa, a następnie odstaw, aby stężała.
Uwielbiam ciasto marchewkowe :) A z białą czekoladą musi być przepyszne
Anka
2012/10/25 16:55
Faja polewa ;) Przyda się :D
Piekielna
2012/11/23 16:00
Super przepis, próbowałam 3x i przy nawet moim zupełnym braku talentów cukierniczych – nie zawiódł. Wielkie dzięki!!
olek
2013/01/10 14:15
A próbował ktoś z mleczną czekoladą?
Rue
2013/10/26 17:01
Ile to jest marchewek,te 400g ?
Kapitan Cook
2013/10/26 20:28
To zależy od wielkości marchwi. Trzeba ważyć
sylwiapodyma
2013/12/21 00:29
Ciasto wyszło super, pięknie wyrosło , bardzo smakowało, mimo to że zapomniałam o orzechach a polewę dodałam gotową to wszyscy się zachwycali . Ja dałam 5 średnich marchewek,
Alina
2014/11/03 12:55
Z marchewką już piekłam bardzo nam smakowało,teraz zastanawiam się ,czy zamiast marchewki mogę utrzeć dynię.Czy ktoś już to robił?Pozdrawiam .
Codogara
2014/11/03 14:59
Alino, my polecamy pomieszać marchewkę z dynią. Połowę ilości marchewki (podanej w przepisie) zastąp startą na drobnych oczkach dynią. Ciasto zawsze się udaje!
Alina
2014/11/04 15:39
Dzięki za szybką odpowiedż.Tak zrobię,moje wnuki uwielbiają to ciasto,ale za dynią nie przepadają.Przemycam w różnych potrawach,np. kopytkach…Pozdrawiam.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Uwielbiam ciasto marchewkowe :) A z białą czekoladą musi być przepyszne
Faja polewa ;) Przyda się :D
Super przepis, próbowałam 3x i przy nawet moim zupełnym braku talentów cukierniczych – nie zawiódł. Wielkie dzięki!!
A próbował ktoś z mleczną czekoladą?
Ile to jest marchewek,te 400g ?
To zależy od wielkości marchwi. Trzeba ważyć
Ciasto wyszło super, pięknie wyrosło , bardzo smakowało, mimo to że zapomniałam o orzechach a polewę dodałam gotową to wszyscy się zachwycali . Ja dałam 5 średnich marchewek,
Z marchewką już piekłam bardzo nam smakowało,teraz zastanawiam się ,czy zamiast marchewki mogę utrzeć dynię.Czy ktoś już to robił?Pozdrawiam .
Alino, my polecamy pomieszać marchewkę z dynią. Połowę ilości marchewki (podanej w przepisie) zastąp startą na drobnych oczkach dynią. Ciasto zawsze się udaje!
Dzięki za szybką odpowiedż.Tak zrobię,moje wnuki uwielbiają to ciasto,ale za dynią nie przepadają.Przemycam w różnych potrawach,np. kopytkach…Pozdrawiam.