Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 400 g marchwi
  • 4 jajka
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 300 g cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 6 plastrów ananasa
  • Polewa:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Ciasto marchewkowe to

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • mikser
  • szpatułka
  • papier do pieczenia
  • miska szersza od garnka

Ciasto marchewkowe to idealne rozwiązanie dla każdego miłośnika ,,wilgotnych" ciast. Dzięki kilku składnikom bardzo długo zachowuje świeżość oraz niepowtarzalny smak. Polecam szczególnie połączenie tego rarytasu z białą czekoladą, która subtelnie podkreśla aromat ciasta.

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C.
  2. Umyj i obierz marchewkę, a następnie zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach.
  3. Pokrój plastry ananasa w drobną kostkę.
  4. Obierz orzechy i posiekaj na drobne kawałki.
  5. Wbij jajka do miski i ubij mikserem na najwyższych obrotach. Dodaj cukier i miksuj, aż się rozpuści.
  6. Wrzuć do miski marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  7. Cały czas mieszając wsyp mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
  8. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto i włóż do piekarnika na 1 godzinę.
  9. Wyjmij ciasto marchewkowe z piekarnika, aby ostygło.
  10. Zagotuj wodę w garnku. Na nim połóż miskę i wrzuć do niej rozdrobnioną czekoladę i wlej śmietanę. Całość mieszaj, aż powstanie jednolita masa, a następnie odstaw, aby stężała.
  11. Ostudzone ciasto marchewkowe udekoruj polewą czekoladową.