Tortilla hiszpańska- wariacja na temat


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 50 g szpinaku
  • 3 płaty dorsza
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 300 ml śmietanki 30%
  • masło
  • sól, pieprz
  • 2 jajka + 1 jajko
  • pęczek koperku
  • 2 duże ziemniaki
  • 50 g sera pleśniowego (opcjonalnie)
  • 3 drobno posiekane kromki chleba wieloziarnistego
  • papryka słodka i ostra
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek

TO CI SIĘ PRZYDA

  • wałek
  • folia spożywcza
  • naczynie żaroodporne

Mam nadzieję, że tytuł was zaciekawił. Moja wariacja nt. hiszpańskiej tortilli w swojej istocie jest mocno wzbogaconą wersją iberyjskiej kuzynki. Poza smakiem dorsza i szpinaku znajdziemy w niej również chrupiąca skórkę chlebową (mój patent). Zapraszam do lektury. Ktoś napisał kiedyś, że najlepsze przepisy rodzą się z biedy. Ja zawszę dodaję: oraz z przesycenia codziennością. Nie inaczej było w tym przypadku. Komponując tę piramidkę smakową opierałem się na znanych połączeniach smakowych: hiszpańska tortilla, ryba + szpinak. Dodatkowo w celu przełamania różnych konsystencji zaproponowałem chrupiąca skorupkę chlebową, która dodaje sznytu daniu

Tortilla hiszpańska- wariacja na temat przepis

  1. Kromki chleba drobno pokrój dużym nożem, a następnie ugnieć je jak mięso na kotlety mielone - z 1 jajkiem i przyprawami
  2. Na kawałek folii spożywczej ułóż gotową masę, potem przykryj ją kolejnym arkuszem folii i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 mm oraz powierzchni naczynia żaroodpornego, Wsadź  gotowe do zamrażalnika.
  3. Na maśle podsmaż posiekany czosnek z cebulą, a po zeszkleniu dorzuć opłukany szpinak. Gdy całość ładnie się połączy dolej 50 ml śmietanki i dopraw solą oraz pieprzem (można dodać ser gorgonzola).
  4. Pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki zblanszuj we wrzątku przez ok. 3-5 min. Następnie wystudzone kartofle układaj na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
  5. Kolejną warstwą jest ryba (doprawiona solą i pieprzem) i znów ziemniaki.
  6. Całość zalej masa śmietanowo–jajeczną (250 ml śmietanki łączymy z 2 jajkami oraz posiekanym pęczkiem koperku, solą i pieprzem).
  7. Następnie rozłóż masę szpinakową.
  8. Całość wieńczy skorupka chlebowa z kawałkami dowolnego sera pleśniowego.
  9. Tortillę zapiekaj w piekarniku (180 st. C.) przez ok. 30 min. Smacznego!