Mam nadzieję, że tytuł was zaciekawił. Moja wariacja nt. hiszpańskiej tortilli w swojej istocie jest mocno wzbogaconą wersją iberyjskiej kuzynki. Poza smakiem dorsza i szpinaku znajdziemy w niej również chrupiąca skórkę chlebową (mój patent). Zapraszam do lektury.
Ktoś napisał kiedyś, że najlepsze przepisy rodzą się z biedy. Ja zawszę dodaję: oraz z przesycenia codziennością. Nie inaczej było w tym przypadku. Komponując tę piramidkę smakową opierałem się na znanych połączeniach smakowych: hiszpańska tortilla, ryba + szpinak. Dodatkowo w celu przełamania różnych konsystencji zaproponowałem chrupiąca skorupkę chlebową, która dodaje sznytu daniu
Tortilla hiszpańska- wariacja na temat przepis
Kromki chleba drobno pokrój dużym nożem, a następnie ugnieć je jak mięso na kotlety mielone - z 1 jajkiem i przyprawami
Na kawałek folii spożywczej ułóż gotową masę, potem przykryj ją kolejnym arkuszem folii i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 mm oraz powierzchni naczynia żaroodpornego, Wsadź gotowe do zamrażalnika.
Na maśle podsmaż posiekany czosnek z cebulą, a po zeszkleniu dorzuć opłukany szpinak. Gdy całość ładnie się połączy dolej 50 ml śmietanki i dopraw solą oraz pieprzem (można dodać ser gorgonzola).
Pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki zblanszuj we wrzątku przez ok. 3-5 min. Następnie wystudzone kartofle układaj na dnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego.
Kolejną warstwą jest ryba (doprawiona solą i pieprzem) i znów ziemniaki.
Całość zalej masa śmietanowo–jajeczną (250 ml śmietanki łączymy z 2 jajkami oraz posiekanym pęczkiem koperku, solą i pieprzem).
Następnie rozłóż masę szpinakową.
Całość wieńczy skorupka chlebowa z kawałkami dowolnego sera pleśniowego.
Tortillę zapiekaj w piekarniku (180 st. C.) przez ok. 30 min. Smacznego!
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO