Sałatka ze szparagów
- 1 opakowanie mix sałat
- 1 duży pomidor
- 1 średni ogórek
- pęczek białych szparagów
- 10 rzodkiewek
- 5 plastrów dowolnej szynki
- 5 plastrów żółtego sera
- 3 jajka
- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
- sól i papryka słodka i ostra
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki octu
- oliwa z oliwek
- 2 żółtka
- 1/4 kostki masła
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki wody
TO CI SIĘ PRZYDA
- duża misa szklana
- garnek do gotowania na parze lub nakładka
Sałatka ze szparagów przepis
- Szparagi obierz ze skórki przy pomocy obieraczki zostawiając główki. Następnie utnij je w połowie wysokości i ugotuj na parze same główki. Gotuj je 7 minut, a następnie zalej je zimną wodą i odsącz z wody.
- Z pomidora wytnij szypułkę, a następnie pokrój je na ćwiartki i ponownie na ćwiartki.
- Rzodkiew przekrój na pół, a następnie w półksiężyce.
- Ogórka przetnij na pół, a następnie pokrój go na półksiężyce.
- Jajka wbij każde do osobnej miski.
- Sałatę dokładnie opłucz, a następnie osusz.
- Szynkę i ser potnij w cienkie paski.
- Chleb pokrój w kostkę, dopraw paprykami, ziołami prowansalskimi i solą. Następnie podsmaż je na patelni z niewielką ilością oleju aż będą chrupiące.
- W garnku zagotuj wodę z octem ( na litr wody 50 ml octu).
- Do lekko bulgoczącej wody powoli wlej jajko i łyżką oblewaj je dookoła wodą aby się ścinając przybrało odpowiedni kształt. Gotuj przez 3 minuty. Tę samą czynność powtórz z pozostałymi jajkami z osobna. Wody z garnka nie wylewaj
- W rondlu roztop masło i odstaw aby lekko przestygło.
- Na garnku postaw szklaną miskę i dodaj do niej żółtka, sól, pieprz oraz sok z cytryny i musztardę. Całość mieszaj i co jakiś czas zdejmij z nad kąpieli wodnej aby żółtka się nie ścięły. Na koniec powoli wlewaj masło cały czas mieszając i całość odstaw na bok.Jeżeli sos się zetnie dodaj odrobinę bardzo zimnej wody i wymieszaj
- W misce wymieszaj wszystkie warzywa bez szparagów, a następnie rozłóż je na talerzach
- Następnie na wierzch połóż szparagi, jajko w koszulce i polej sosem holenderski.
- Podawaj posypane grzankami.
Dziękuję za ciekawy przepis oraz udział w akcji :)
Z pozdrowieniami
Bacia
b-coldplate.blogspot.com