Jeśli szukacie szybkiego i prostego przepisu na gołąbki to świetnie trafiliście. Przepis na gołąbki bez zawijania to fantastyczna alternatywa dla wszystkich, którym znudziła się monotonia i długi czas przygotowywania tradycyjnej wersji "ptaszka z okienka". Jeśli dodamy do tego arcysmaczny sos włoski, otrzymujemy danie idealne.
Gołąbki bez zawijania z włoskim sosem przepis
Kapustę drobno poszatkuj.
W garnku zagotuj wodę a następnie ją posól. Do gotującej się wody dodaj ryż i gotuj go chwilę krócej niż zaleca producent na opakowaniu. Powinien być al dente.
W misce połącz ze sobą: surowe mięso, przyprawy, jajko, bułkę tartą oraz wystudzony ryż i kapustę. Mieszaj do uzyskania aksamitnej konsystencji.
Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach
Nad rozgrzanym palnikiem intensywnie opal paprykę, aż skórka będzie mocno przypieczona. Następnie włóż ją do miski i przykryj szczelnie folią spożywczą.
W głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, a po kilku minutach dorzuć posiekany czosnek.
Paprykę obierz ze skórki i pozbądź się gniazda nasiennego. Pokrój w kostkę i dorzuć na patelnię razem z marchewką.
Po 5 minutach smażenia dodaj mieszankę przypraw i po chwili całość zalej pomidorami. Duś 20 minut pod przykryciem, a następnie zblenduj.
Z mięsa formuj porcje gołąbków i wrzuć do gotującego się sosu na 30 minut. Jeśli sos za bardzo zgęstniej dolej wody.
gołąbki są wśród moich domowych smaków dzieciństwa w pierwszej trójce, dlatego cóż.. nie sposób się oprzeć :)
Hanka
2012/08/25 18:11
zrobiłam gołąbki według tego przepisu, pychotka!!Polecam i dziękuję za sietny przepis.
tygrys
2012/10/02 19:04
Pyszne ale jeszcze nie jadłem :)
MS
2012/10/12 19:00
Pyszne, wyszły idealne. Chyba muszę kupić większy gar.. Dzięki za łatwy i skuteczny przepis :) Pozdrawiam
jastanna
2012/12/16 17:22
No super wyszło! Dzięki za przepis!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
gołąbki są wśród moich domowych smaków dzieciństwa w pierwszej trójce, dlatego cóż.. nie sposób się oprzeć :)
zrobiłam gołąbki według tego przepisu, pychotka!!Polecam i dziękuję za sietny przepis.
Pyszne ale jeszcze nie jadłem :)
Pyszne, wyszły idealne. Chyba muszę kupić większy gar.. Dzięki za łatwy i skuteczny przepis :) Pozdrawiam
No super wyszło! Dzięki za przepis!