Ciasto z rabarbarem
- 300 g masła
- 250 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 kg rabarbaru
- bułka tarta do oprószenia formy
Kruszonka:
- 100 gr masła
- 100 gr mąki pszennej
- 100 gr cukru pudru
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- sitko
- blaszka prostokątna o wymiarach 26/37
Porada szefa kuchni
Rabarbar można zastąpić dowolnymi sezonowymi owocami, niekoniecznie jednym rodzajem. Jeśli owoce zawierają dużo wody należy przed ich położeniem posypać ciasto bułką tartą.
Ciasto z rabarbarem przepis
- Masło ucieraj mikserem, aż uzyskasz puszystą masę.
- Następnie dodaj oba cukry z solą i ponownie utrzyj na gładką masę.
- Dodaj całe jajka i wymieszaj dokładnie mikserem.
- Przesiej obie mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj z resztą ciasta.
- Blachę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Następnie rozłóż ciasto równomiernie na blasze.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
- Rabarbar opłucz i obierz, a następnie pokrój w 1 cm kawałki. Rozłóż równomiernie na całym cieście.
- Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż na wierzchu ciasta.
- Gotowe ciasto włóż do piekarnika na 50 minut.