Tiramisu – przepis na szybkie ciasto bez pieczenia
- 750 g serka mascarpone ( 5 opakowań)
- 5 jajek
- 7 łyżek cukru pudru
- 1,5 opakowania biszkoptów „kocie języczki”
- 120 ml świeżo zaparzonej kawy całkowicie wystudzonej
- 5 łyżek likieru amaretto
- 4 łyżki gorzkiego kakao
Porada szefa kuchni
Zmiel kilka ziaren kawy i wymieszaj odrobiną brązowego cukru. Następnie dodaj kilka bardzo małych porcji wysokoprocentowego alkoholu (powyżej 60%) i wymieszaj całość tak, aby móc ulepić kulkę. Przed podaniem tiramisu gościom połóż ją na wierzchu porcji i podpal. Efektowne podanie deseru, spodoba się każdemu!
Tiramisu – przepis na szybkie ciasto bez pieczenia przepis
- Oddziel żółtka od białek.
- Kawę wsyp do kubka i zalej gorącą wodą.
- Do dużej miski dajemy żółtka i cukier puder. Całość zmiksuj na kogel-mogel (ok. 10 min).
- Do tak przygotowanej masy jajecznej dodaj serki mascarpone i zmiksuj do powstania jednolitej masy.
- Do ostudzonej kawy dodaj amaretto.
- Ułóż pierwszą warstwę z biszkoptów w naczyniu żaroodpornym, polej je kawą z amaretto. Biszkopty mają być nasączone, ale nie mogą się rozpadać. Najlepiej robić to łyżeczką - ok. 2 łyżeczki esencji na jednego biszkopta.
- Ubij białka na sztywno dodając do nich szczyptę soli.
- Dodaj pianę do masy z serka mascarpone i jaj, bardzo delikatnie mieszając. Tak przygotowaną masę delikatnie wyłożone biszkopty i ułóż drugą warstwą .
- Wylej na nie esencje kawy i amaretto i przykryj pozostałą częścią masy.
- Naczynie dokładnie owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 5 - 6 godzin.
- Przed podaniem gościom, oprósz wierzch gorzkim kakao.
obłędne ciasto, wspaniale podane
ślicznie się prezentuje w tej salaterce :)
Dlaczego naczynie żaroodporne?
Oczywiście nie ma konieczności wykorzystywania naczynia żaroodpornego. Chodzi tylko o kształt i prezencję. Można oczywiście użyć dowolne naczynie
Dlaczego nie ma w przepisie wzmianki, że krem trzeba podzielić? Jeśli przykryjemy masą serkową drugą warstwę biszkoptów, to nie otrzymamy takiego efektu jak na zdjęciu…
świetna sugestia, dziękujemy za zwrócenie uwagi :)
śliczne jest te ciasto a do tego przepyszne polecam
Zrobiłam i wyszło przepyszne! Cała rodzina się zajadała, tylko polecam zrobić mocniejszą kawę z amaretto, bo inaczej aromat nie przesiąknie zbyt dokładnie w resztę „ciasta”.
;)