Jagodzianki
Rozczyn:
- 250 ml mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki masła lub margaryny
- szczypta soli
Nadzienie:
- ok. 300 g jagód
- 2 łyżki waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 1 jajko do smarowania bułeczek
- cukier puder do posypania
TO CI SIĘ PRZYDA
- mikser
- sitko
- durszlak
- papier do pieczenia
Porada szefa kuchni
Po za sezonem jagodowym można użyć borówek amerykańskich, ich smak świetnie się do tego nada. Bułeczki pyszne będą także z innymi owocami np. gruszkami, jabłkami czy śliwkami. Jednak czy można je wtedy nazwać jagodziankami? :)
Jagodzianki przepis
- Mąkę przez sito przesiej do miski.
- Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do przestudzenia.
- Przygotuj rozczyn: do ciepłego (nie gorącego!) mleka rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę mąki z 1 łyżką cukru. Całość dokładnie wymieszaj i zostaw na kilka minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu..
- W misce miksera ubij jajka z cukrem.
- Do przesianej mąki dodaj ubite jajka, rozczyn, sól i wystudzone masło.
- Przy pomocy miksera lub ręcznie wyrób gładkie i jednolite ciasto (będzie się kleić do dłoni, ale nie dosypuj mąki).
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Jagody umyj, odsącz na durszlaku, a następnie połącz cukrami i mąką ziemniaczaną.
- Ciasto podziel na 10 części. Każdą delikatnie spłaszcz na dłoni, nałóż łyżkę nadzienia. Jagodziankę dokładnie zlep.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Bułeczki ułóż złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
- Roztrzep jajko i posmaruj nim z wierzchy bułeczki.
- Włóż blachę do pieca i piecz, przez 30-35 minut, aż bułki się zarumienią.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
ślicznie Ci wyszły :)
Piękne i bardzo puszyste, znakomite :)
Jagodzianki-rewelacja. Mój 16 letni syn upiekł je, wyszły smacznie i swojsko. Dwie porcje w ciągu jednego dnia. Pozdrawiam i dziękuje!!
właśnie pieką się kolejne porcje, a pierwsza jeszcze ciepła i już zniknęła! Rewelacyjny przepis a ciasto lekkie i puszyste! Polecam
Ja dziś wybieram się na jagody i zamierzam zrobić żonie niespodziankę. Oby wszystko wyszło.
Jagodzianki wyszły lepsze niż z najlepszej ciastkarni. Świetny przepis, ciasto pięknie wyrosło. A z białek wypiekłam bezy posypane siekanymi pistacjami. PYCHA !!!
Właśnie pracuje nad nimi,mam nadzieje że wyjdą,ciasto super wyrosło.Syn wraca z wakacji,ale mu zrobię niespodziankę.
Dzięki za przepis. Jagodzianki pyszne:-) jak z cukierni…
Szukałam przepisu na jagodzianki bez użycia mleka (ponieważ moje dzieci są na nie uczulone) niestety go nie znalazłam. Zastąpiłam więc w tym przepisie mleko wodą, ponieważ w ten sposób robię również pyzy. Przed chwilą wyjęłam je z piekarnika i są OBŁĘDNE. Pulchne, w środku miękkie, idealnie wyrośnięte. POLECAM
Dziekuje za przepis .Jagozianki wyszly super,przepraszam za bledy ale dysponuje klawiatura niemiecka.
Bardzo dobry przepis, jagodzianki super, puszyste, mięciutkie, delikatne. Dużo lepsze są z masłem niż według staropolskiego przepisu ze smalcem. Polecam je z delikatną kruszonką.
zrobiłam, bardzo dobre, jedynym minusem jak dla mnie było luźne ciasto i musiałam dodac jeszcze dodatkowo dużo maki, bo ciasto tonęło w maśle
rozumiem, ze ilość maki, jak i pozostałe płynne składniki żółtka,mleko i plynne masło sa prawidłowe?
Jagodzianki pycha,wyrabiałam w maszynie.Tak smacznych ,puszystych jeszcze nie jedliśmy.Wnuki zachwycone,.To już trzecia porcja w ciągu miesiąca .Korzystamy z sezonu jagodowego na maxa.Wielkie dzięki za przepis.Pozdrawiam.Alin
mam dwa pytania; czy mogę wykorzystać mrożone jagody i czy piekarnik musi być wcześniej nagrzany?
Zrobiłam bułki według tego przepisu w niedzielę. Miały być na obiedzie i potem na deserze moja babcia i teściowie. robiłam pierwszy raz te bułki, nie wiedziałam, czy się udadzą, dlatego zrobiłam rano, żeby sprawdzić, czy da się je na stół położyć, czy ewentualnie piec coś innego. Wyszły przepyszne. W życiu bym nie pomyślała, że takie mogą być dobre. Po wizycie teściowa zadzwoniła, że babcia dała mi wspaniały przepis, a jak byłam po babcię w poniedziałek, żeby iść z nią na jagody, to babcia mówi, „ale teściowa dała ci dobry przepis”. Jak im powiedziałam, ze to najrozsądniejszy, ale z pierwszych stron w Internecie to uwierzyć nie mogły. Wyszło z podwójnej ilości ciasta prawie 30 bułek i w 6 osób wchłonęliśmy je zwyczajnie. Pyszne!