Jak przyrządzić mięso?
Wiele osób ma problem z twardym mięsem, nieważne, czy jest to stek, polędwiczki, czy schabowa rolada. Oczywiście bardzo duży wpływ na twardość mięsa ma jego gatunek. Pamiętajmy, że schab będzie twardszy od piersi z kurczaka, a polędwica wołowa bardziej delikatna niż choćby ligawa.
Jakość ma znaczenie
Duży wpływ delikatność mięsa ma również jego jakość – mięso z ekologicznego chowu jest lepsze i bardziej miękkie od takiego, gdzie zwierzęta widziały słońce tylko przez maleńkie okienko. Dlatego szukajcie ekologicznego mięsa.
Jak dobrze przyrządzić mięso?
Nie bez znaczenia jest też, to jak przygotowujemy mięso. Wołowiny i wieprzowiny nie należy solić przed pieczeniem, czy smażeniem, bo wtedy twardnieje. Dobrze jest mięso najpierw zamarynować. Służy to nie tylko temu, aby nabrało smaku i aromatu, ale także skruszało.
Jest jeszcze jeden sposób na miękkie mięso. Na tym blogu będę promować również akcesoria, gadżety, które każdy powinien mieć w swojej kuchni. Dziś polecam siekacz do mięsa.
Jest jeszcze jeden, nie ekologiczny i może nie za bardzo poprawny sposób, choć wiem, że bywa stosowany w profesjonalnych kuchniach. Pod koniec duszenia mięsa, gdy uparcie nie chce być miękkie trzeba dodać odrobinę sody (ok. pół łyżeczki do standardowej porcji dla 2, 3 osób) ;)