Makaron z owocami morza
- 4 gniazda makaronu Tagiatelle
- 10 dużych krewetek
- ośmiorniczki i kalmary
- natka pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- łyżka soku z limonki – do smaku
- pomidorki koktajlowe – czerwone i żółte – po kilka sztuk
- oliwa z oliwek
TO CI SIĘ PRZYDA
- metalowa miska
- wałek lub maszynka do makaronu
- obieraczka do warzyw
Porada szefa kuchni
Jeśli czcesz aby smak był intensywniejszy, dodaj zamiast soli sosu sojowego lub ostrygowego. Oba te sosy świetnie pasują do całej potrawy z sokiem z limonki.
Makaron z owocami morza przepis
- Makaron ugotuj al dente – czyli o minutę krócej niż zaleca producent na opakowaniu.
- Owoce morze dokładnie umyj i oczyść pod bieżącą wodą. Następnie umieść je w misce i dopraw solą z pieprzem.
- Na patelni rozgrzej tłuszcz ipodsmaż na nim posiekany czosnek.
- Gdy będzie przyrumieniony, wrzuć na niego owoce morza i smaż je przez 5 minut.
- Podlej całość sokiem z limonki.
- Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.
- Pomidorki dokładnie umyj i przekrój na pół.
- Na talerzu rozłóż makaron i owoce morza. Całość udekoruj pomidorkami.
sorry, ale wegetarianie nie jedzą ryb/owoców morza…