Najlepsza karkówka z grilla
- 1 kg karkówki
- 120 ml whisky
- 120 ml oliwy z oliwek
- 1 doniczka mięty
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki chili
- 5 ząbków czosnku
- 2 kwaśne jabłka
- 1 łyżeczka miodu
- 10 owoców jałowca
- 1 łyżka rozmarynu
- sól
Porada szefa kuchni
Do smarowania mięsa aby wzmocnić aromat marynaty polecam zrobić pędzelek z gałązki jałowca lub rozmarynu. Dzięki temu olejki eteryczne znajdujące się na igłach przejdą do marynaty.
Najlepsza karkówka z grilla przepis
- Czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Jałowiec poprzekrawaj na pół.
- W moździerzu utrzyj czosnek z jałowcem i rozmarynem, a następnie przeżuć całość do osobnej miski.
- Kolejnym krokiem, w moździerzu utrzyj miętę z odrobiną oliwy i przełóż do miski.
- Jabłka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach wraz ze skórką i dodajemy do reszty marynaty.
- Do marynaty dodaj resztę składników oprócz.
- Karkówkę pokrój na plastry o grubości 2 cm i zamarynuj w misce. Całość szczelnie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia zdejmij nadmiar marynaty z mięsa i grilluj ok. 1,5 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu polewając rzadką częścią marynaty.
- Podczas ostatnich 30 minut grillowania na mięso wyłóż gęstą część marynaty.
Karkóweczka wygląda bardzo, bardzo smakowicie! Aż ślinka cieknie!
Ciekawa marynata do karkówki, spróbuję kiedyś. Poproszę jeszcze o prawidłowe oznaczenie wpisu, abym mogła zaakceptować go w akcji Grill 2012.