Roladki wieprzowe z pieczarkami
- 5 plastrów schabu bez kości - grubość 4 cm
- 500 g pieczarek
- musztarda
- chrzan tarty
- pęczek pietruszki
- 100 g żółtego sera
- sól i pieprz
- słodka i ostra papryka
- tymianek
- masło
- oliwa
- 2 cebule
- 2 małe marchewki
- marynowana papryka
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 1 pomidor
Surówka
- 5 młodych marchewek
- 1 małe jabłko
- 3 połówki brzoskwiń z puszki
- cukier
- rodzynki
- rum
- sok z cytryny
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia spożywcza
- tłuczek do mięs
- wykałaczki lub sznurek bawełniany
Roladki wieprzowe z pieczarkami przepis
- Schab rozłóż na blacie i przykryj folia spożywczą. Następnie przy pomocy tłuczka do mięs rozbij schab do grubości 5 mm.
- Jedną stronę każdego schabu wysmaruj cienką warstwą musztardy i chrzanem. Odstaw roladki do marynowania na 30 minut.
- Marchew obierz i posiekaj w drobne plasterki.
- Paprykę marynowana i pomidora pokrój w kostkę.
- Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobna kostkę.
- W rondelku rozpuść 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy. Gdy tłuszcz będzie gorący wrzuć pieczarki.
- Gdy spod pieczarek cała woda wyparuje, dodaj jedną łyżkę masła i wrzuć połowę cebuli. Gdy cebula się zeszkli całość zdejmij z palnika i dopraw solą z pieprzem..
- Gdy pieczarki przestygną dodaj ser oraz posiekaną drobno natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na płaty schaby rozłóż farsz i zawiń jak krokiety. Całość zwiąż sznurkiem bawełnianym lub zepnij wykałaczkami
- Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy.
- Roladki smaż na średniej mocy palnika dokładnie z każdej strony. gdy będą lekko rumiane dodaj pozostałą część cebuli.
- Gdy cebula się lekko zeszkli całość podlej winem.
- Po wyparowaniu alkoholu dodaj marchew i dopraw szczyptą obu papryk oraz tymiankiem. Dodaj marynowaną paprykę i pomidora. Całość duś pod niepełnym przykryciem 1 godzinę na małej mocy palnika.
- surówką z marchwi:
- Na drobnych oczkach tarki zetrzyj młode marchwie.
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Brzoskwinie pokrój na drobną kostkę.
- Rodzynki wsyp do rondla i lekko podlej rumem. Włącz palnik i całość doprowadź prawie do wrzenia i wyłącz. Poczekaj do ostygnięcia i wtedy nadmiar płynu odlej.
- W misce zmieszaj wszystkie składniki i polej sokiem z połowy cytryny.