Gofry


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 330 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki oleju
  • Dodatki:

  • 250 ml śmietany 30%,
  • 30 g cukru pudru,
  • świeże owoce (truskawki, banany, wiśnie, itp.)
  • sos czekoladowy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • gofrownica o dużej mocy (ok. 1100 W)
  • mikser

Porada szefa kuchni

Sekretem udanych naleśników jest wlanie ciasta do odpowiednio nagrzanej gofrownicy? Więc w trakcie przygotowania ciasta, włączcie gofrownicę. po 3 - 4 minutach, powinna być na tyle gorąca, aby wyszły Wam chrupiące gofry.

Gofry nieodłącznie kojarzą się nam z wakacjami i urlopowym wypoczynkiem. Teraz nie musicie wyjeżdżać nad morze żeby zasmakować tego przysmaku. Podajemy prosty przepis na szybkie i smaczne domowe gofry, które możesz zrobić w domu.

Gofry przepis

  1. Białka oddziel od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
  2. Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka i wlej mleko oraz olej.
  3. Zmiksuj całość za pomocą miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, w osobnej misce ubij przygotowane białka (na sztywną pianę).
  4. Rozgrzej gofrownicę.
  5. Ubite białka dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki.
  6. Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.
  7. Po upieczeniu ostudź je na kratce. Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste.
  8. Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera.
  9. Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę. Całość uzupełni sos czekoladowy - najlepiej wykonany samodzielnie.
W sezonie letnim, można wykorzystać różnego rodzaju owoce, jakie daje nam ogród.