Gofry
- 330 g mąki pszennej
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- 10 g proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
Dodatki:
- 250 ml śmietany 30%,
- 30 g cukru pudru,
- świeże owoce (truskawki, banany, wiśnie, itp.)
- sos czekoladowy
TO CI SIĘ PRZYDA
- gofrownica o dużej mocy (ok. 1100 W)
- mikser
Porada szefa kuchni
Sekretem udanych naleśników jest wlanie ciasta do odpowiednio nagrzanej gofrownicy? Więc w trakcie przygotowania ciasta, włączcie gofrownicę. po 3 - 4 minutach, powinna być na tyle gorąca, aby wyszły Wam chrupiące gofry.
Gofry przepis
- Białka oddziel od żółtek i umieść je w osobnych miseczkach.
- Do większej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodaj przygotowane żółtka i wlej mleko oraz olej.
- Zmiksuj całość za pomocą miksera. Kiedy wszystkie składniki się połączą, w osobnej misce ubij przygotowane białka (na sztywną pianę).
- Rozgrzej gofrownicę.
- Ubite białka dodaj do przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj za pomocą plastikowej łyżki.
- Ciasto przenieś za pomocą chochli do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piecz na złoty kolor.
- Po upieczeniu ostudź je na kratce. Tak przygotowane gofry będą delikatne i puszyste.
- Dodatki: śmietanę ubij z cukrem pudrem za pomocą miksera.
- Na schłodzone gofry wyłóż pokrojone owoce, a na nie ubitą śmietanę. Całość uzupełni sos czekoladowy - najlepiej wykonany samodzielnie.
Uwielbiam gofry, szczególnie ze świeżymi owocami i bitą śmietaną(Pilos z lidla), prawdziwa uczta:)
A można czymś zastąpić gofrownicę?
Można opiekaczem, w piekarniku w foremce lub na folii aluminiowej na żelazku ;)
Muszę wypróbowac..dzieki za udzial w akcji.
kurde pycha jak marycha
Ile ich wyjdzie?
ok. 8 gofrów
zabieram sie d roboty dzieki
strasznie glinowate,a miały być kruche!!!! przepis porażka
Dużo zależy od składników i mocy gofrownicy. Nam wyszły pyszne. Być może w procesie przygotowania ciasta poszło coś nie tak. Co do gofrownicy powinna miec ona co najmniej 800 W aby wyszły chrupiące. Pozdrawiamy
Czy 2 łyżki proszku do pieczenia? Czy to nie za dużo? Może 2 łyżeczki?
Łyżeczki oczywiście. Już poprawiamy. Pozdrawiamy
Jak przytrzymaliśmy dłużej to wyszły nam troszkę spalone a jak troszkę krócej to wyszły nam surowe. Nie wiem czemu tak się dzieje. Może mam lipną gofrownicę .
bardzo dużo zależy od gofrownicy, najlepszą są te o mocy min. 700 Wat.
700 V ???!!!!!!! chyba sobie żartujecie! nie kupujcie takiego dziadostwa. miałam taka 850 V i nigdy nie byłam zadowolona, robienie gofrów było męczące. Jak chcecie mieć gofry to postarajcie się trochę bardziej i kupcie porządną gofrownicę od 1200 V wzwyż (nie jest łatwo taką znaleźć w normalnych sklepach AGD w tym Avans i Euro). Ale można znaleźć takie całkiem tanio w internecie. ja kupiłam 1300 V za nie całe 200 zł! Jedynym minusem jest to, że jak oparzycie się taką z większą mocą to drugi stopień gwarantowany. sprawdzałam ;)
Jutro robie gofry :)
przepis do niczego…
Dlaczego. Co się nie udało? Może wspólnie znajdziemy przyczynę.
@mel. nie mam zamiaru robić gofrów w stacji transformatorowej w domu jest maksymalnie 360V
i chyba chodziło tobie o Watty
Pozdrawiam
Rewelacja ;)
Ktory to juz raz i zawsze sa ekstra. Wiec nie wiem o co niektorym chodzi.
wyszły niestety gumowate, zupełnie nie kruche, a gofrownicę mam dobra 1200V
można zmieszać mleko z woda pół na pół, wtedy zyskamy więcej chrupkości
trzeba dodać więcej proszku jak wychodzą surowe,bo muszą urosnąć!!!oraz alkohol/wypróbowałam dawno temu/pozdrawiam..
Moniko co my tu mamy
Takie sobie, wszystko wyszło dobrze ale efekt nie jest rewelacyjny.
wlasnie zjedlismy gofry z przepisu ;-) Poooooooooleca !!! :)
ile cukru?
jest to przepis bez cukru, cukier paliłby się w gofrownicy i mocno przyciemniałby gofry.
Z tymi goframi to jest tak… Jak kupicie składniki w Biedronce to na pewno wyjdą :)
a jak kupicie jajka w Tesco,mleko w Auchan a mąkę w Lidlu to na pewno nie wyjdą :)
Gofry bardzo dobre nwm o co chodzi niektórym ludziom ;p
Rewelacja ;-) pyszne.chrupiące…polecam♡
Zrobiłem te gofry i były przepyszne. Mam gofrownice o 900 VAT-ów.
Jaka ta mąka?
Mąka pszenna typ 450
ZROBIŁAM PRZEPIS PO RAZ PIERWSZY – PYCHA – POLECAM
Ciasto na gofry bez mąki?? Dziwne to dla mnie i dodałam tyle aż uzyskałam odpowiednią konsystencję;)
jest w składnikach: 2 szklanki
Rewelacja!!! Pyszne:D
Super gofry, pyyyycha. Polecam przepis
Gofry wyszły bardzo miękkie i było czuć w smaku proszek do pieczenia, mam gofrownice 1200 V. Czego to moze byc powód?
Proszę ograniczyć proszek do pieczenia.
Świetny przepis! Gofry zawsze wychodzą puszyste i chrupiące. Istotne znaczenie ma proces powolnego dodawania piany z białek do ciasta, a następnie delikatnego mieszania całości.
Przed chwilą zrobiłam. Super, wyrośnięte POLECAM
:( Jakoś nie wychodzą mi te gofry…. robię wszystko zgodnie z przepisem a gofry wychodzą gumiaste i blade bez względu jak długo siedzą w gofrownicy…no wiadomo że nie godzine je tam trzymam oczywiście… Mam gofrownice 850W… Dlaczego wychodzą mi takie kapciuchy?! a nie chrupiące złote goferki …????
Ciężko powiedzieć, nam zawsze wychodzą dobre
Właśnie zrobiłam po raz pierwszy gofry z tego przepisu. I wyszły idealnie! Jestem z siebie dumna :D Dzięki wielkie za przepis !
możliwe że proszek do pieczenia był zwietrzały? lub dodałam go zbyt mało?
Możliwe
I love this waffles. This is Polish recipe, but this cook are amazing!
Witam! z tego przepisu gofry wychodzą zawsze dobre,robiłam już nie raz.Pozdrawiam
Wyszly mi cudowne super przepis sa takie puszyste i chrupionce
Wyszly cudowne sa takie chrupionce i puszyste super przepis pozdrawiam
przepis super !!!
Super! Mysle, ze istotne jest aby mase po dodaniu piany z bialek wymieszac bardzo delikatnie oczywiscie lyzka. Pyszne i chrupiace a gofrownica ma 700W.
Nie mam foremek ani gofrownicy ale mam opiekacz…co dalej?
piszne gofry domowej roboty xd
bardzo dobre gofry ale nie potrzebnie proszek do pieczenia bez tego i tak są chupiące i pyszne
moje gofry są smaczne
5 żółtek 2szklanki mąki szklanka wody 5 łyżek cukru szklanka oleju 5 białek ubić na sztywno
Pyszne !!!!!!!!!!!!!!!! ;)
Ja zrobilem tak ze wrzucilem 4 zoltka do gara, maki moze z 2 szklanki albo 2.5…. proszek do pieczenia 2 lyzeczki, cukier waniliowy, i lyzke cukru. bialko wrzucilem z trzech jajek do drugiego gara dodalem troche soli i ubilem mikserem. Wymieszalem uzywajac miksera na najwyzszych obrotach i gofry wyszly zajebiste. Joł.
Gofry pyszne :) Polecam każdemu
Gofry pyszne :) Polecam każdemu kto lubi takie słodkości :)
Przepis super:)))!!!
Goferki wychodzą pyszne chrupiące i takie delikatne.
Przepis jak najbardziej polecam;)))
Z tym że ja podwoiłam porcje i wtedy dodałam trochę więcej mąki tak na oko żeby ciasto zrobiło się gęściejsze.
Pozdrawiam
UUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
Wyszły mi zakalce. Mam gofrownice 1200 W. Rosnie bardzo szybko a potem klaps :( Bardzo dlugo trwa zanim sie zarumienia, nawet do 10 minut. Zupelny brak chrupkosci. Pomocy !!!
Przepis swietny, gofry wyszly superanckie tzn..smaczne i chrupiace ;dziekuje za przepis i pozdrawiam :)))
Hmmm.. ja mam slabsza gofrownice bo ma 700w i wychodza elegancko ,nie wiem czy to wazne ale ja przed pieczeniem nagrzewam dosyc dlugo gofrownice , a pisze o tym bo… moja siostra wlewala ciasto do zimnej gofrownicy i tez byla zdziwiona ze nie wychodza ;))) pozdrawiam
Oczywiście! Rozgrzana gofrownica to podstawa.
Bardzo dobre gofry. Bałam się tylko, po wypowiedzi niżej, ze moja gofrownica będzie za słaba 850 W, ale rozgrzałam na 5,5 (skala do 6) i naprawdę są bardzo dobre.
nie ma się co obawiać. nawet przy mocy 700 W będą wychodziły takie jak powinny. :)
Rozgrzałaś gofrownice?
ja dodalem 2 jaja strusie, 2 kg maki, 10 litrow mleka, butelke oleju i wiadro soli i wyszly nieziemskie, ostatnio robiłem z przepiorek, ale nie wyszlo, te gofry byly jak podeszwy od adidasow. Teraz magia
wujowy przepis!!! co to ma być. pierwszy raz mi się rozwaliły w gofrownicy robiąc okropny bałagan.
P.S. W przepisie brak oleju a w składnikach jest podany WTF?
Nie każdemu za pierwszym razem musi wyjść :) Polecam spróbować jeszcze raz z odrobiną więcej cierpliwości, a na pewno się uda.
P.S.
dzięki za zwrócenie nam uwagi na nieścisłość, już poprawiliśmy. :)
dobre gofry nawet bardzo dobre
zrobiłam gofry wg. przepisu, miały tyle pozytywnych komentarzy, że stwierdziłam, że będzie to odpowiedni przepis. A tymczasem kulinarna masakra. Ciasto owszem gładkie, jedwabiste, gofry wyglądają ładnie, ale w smaku tragedia. Czuć mąkę, czuć proszek, tylko smaku pradzwdziwych gofrów nie czuć. Dodałam cukru, były trochę lepsze. Dobrze, że jako dodatek miałam nutelle i mus jabłkowy, to uratowało te pseudo gofry.
Nie polecam!
najlepsze gory są z bitą śmietaną i jagodami :)
Super wyszły lux chrupiące I smaczne, (gofrownica 1000w Gordon Ramsey temp. Max)
A czy robił ktoś goferki z innej mąki niż zwykła pszenna? Np. z gryczanej? Wyjdą?
Pozwoliłem sobie na lekką wariację i dodałem do ciasta ziarna słonecznika. Wyszły obłędne! Dzięki za przepis!
A czy te ziarna były wcześnie podprażone czy nie? Napisz proszę coś więcej o tej wariacji :)
Cześć, podpinam się pod wcześniejsze pytanie Niki, z jakiej innej mąki można zrobić dobre goferki? Unikam pszennej…
Podajcie mi przepis na gofry przez aktualizowaniem wyglądu strony PROSZĘ
To był chyba przepis z początku 2013 albo 2012
Z czasów kiedy ikonka strony była zielona
Pamiętam że ten przepis był SUPER a wyrzuciłem kartke z przepisem (przez przypadek)
Przepis w dalszym ciągu jest ten sam!
Bardzo fajny przepis, gofry wyszły bardzo dobre. Jednak to kolejny przepis, który wypróbowałam i dalej nie znalazłam tego czego szukam. Brakuje mi tego smaku „jak z budki”, gofrów nieco cięższych, bardziej ubitych. Może kiedyś :) W każdym razie te są naprawdę dobre. Dziękuję :)
ja polecam też warzywne na ostro, a gofrownicę mam taka za 100 zł i działa już 2 rok, bardzo polecam CLATRONIC WA 3606