Zupa z soczewicy
- 250 g czerwonej soczewicy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 3 szklanki passaty pomidorowej
- szczypta soli i pieprzu
- drobno posiekany szczypiorek
- jogurt lub śmietana
TO CI SIĘ PRZYDA
- drobne sito
- blender
Porada szefa kuchni
Jeśli zupa będzie zbyt gęsta możesz dodać odrobinę wody lub dolać więcej bulionu. Soczewica wchłania dużo płynów, ale bez obaw! Wszystkie wartości odżywcze pozostają w garnku.
Zupa z soczewicy przepis
- Rozgrzej masło na patelni. Marchewkę obierz i pokrój w pół talarki, a następnie wrzuć na patelnię.
- Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do marchewki, duś wszystko pod przykryciem przez ok. 5 min od czasu do czasu mieszając.
- Soczewicę przesyp do sita i opłucz pod zimną wodą. Pozostaw ją do odsączenia.
- Wywar warzywny podgrzej na niewielkim ogniu i dodaj pomidory z puszki, podsmażone warzywa, obrany czosnek oraz dopraw solą i pieprzem. Zagotuj wszystko.
- Kiedy warzywa będą już miękkie, zmniejsz płomień i dodaj passatę pomidorową. Zmiksuj całość za pomocą blendera.
- Do zmiksowanej zupy dodaj odsączoną soczewicę i gotuj przez 10 min. na niewielkim ogniu.
- Zupę podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem i łyżką jogurtu lub śmietany.