Smażona dorada z sosem kaparowym


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 dorady
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka kaparów marynowanych
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • sos kaparowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka kaparów
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki posiekanego koperku

Dorada, zwana królową Tureckiego wybrzeża zachwyci każdego smakosza, i tych co ryb mają mieszane uczucia. Poznajcie nasz przepis na smażoną doradę w kaparach.

Smażona dorada z sosem kaparowym przepis

  1. W moździerzu utrzyj posiekany czosnek z solą.
  2. Następnie dodaj kapary, pół pęczku posiekanego koperku, odrobinę oliwy i sok z połowy cytryny – całość wymieszaj.
  3. Umytą rybę posól i popieprz ze wszystkich stron, następnie natrzyj pastą od środka i z zewnątrz (na brzegach można zrobić kilka nacięć, aby pasta lepiej weszła w mięso).
  4. Gotową rybę maceruj min. 2 godziny.
  5. Następnie rozgrzej oliwę i smaż na niej doradę kilka minut z każdej strony.
  6. Sos kaparowy przygotuj mieszając ze sobą wszystkie składniki ( kapary drobno posiekaj nożem), dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem.