Dorada, zwana królową Tureckiego wybrzeża zachwyci każdego smakosza, i tych co ryb mają mieszane uczucia. Poznajcie nasz przepis na smażoną doradę w kaparach.
Smażona dorada z sosem kaparowym przepis
W moździerzu utrzyj posiekany czosnek z solą.
Następnie dodaj kapary, pół pęczku posiekanego koperku, odrobinę oliwy i sok z połowy cytryny – całość wymieszaj.
Umytą rybę posól i popieprz ze wszystkich stron, następnie natrzyj pastą od środka i z zewnątrz (na brzegach można zrobić kilka nacięć, aby pasta lepiej weszła w mięso).
Gotową rybę maceruj min. 2 godziny.
Następnie rozgrzej oliwę i smaż na niej doradę kilka minut z każdej strony.
Sos kaparowy przygotuj mieszając ze sobą wszystkie składniki ( kapary drobno posiekaj nożem), dopraw sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO