Lasagne z cukinią
- 2 małe cukinie
- 500 g mielonej łopatki
- 200 g sera Mozzarella
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała marchew
- sól i pieprz
- papryka słodka
- 3 ząbki czosnku
- bazylia
- tymianek
- oregano
- 400 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- gałka muszkatołowa
Porada szefa kuchni
Aby rozdrobnić mięso na patelni użyj tłuczka do ziemniaków i delikatnie dociskając rozdrabniaj mięso. Dzięki tej czynności powstaną bardzo małe grudki mięsa
Lasagne z cukinią przepis
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Marchew obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Cukinie umyj i wytnij przy pomocy obieraczki cienkie plastry.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy posiekany czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano, paprykę.
- Po lekkim przesmażeniu przypraw na patelnię wrzuć mielone mięso i marchew. Smażymy je, aż powstaną pojedyncze grudki.
- Do całości dodaj puszkę pomidorów i duś, aż płyn odparuje.
- W oddzielnym garnku rozpuść 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki pszennej.
- Po lekkim przesmażeniu wlej zimne mleko. Całość intensywnie mieszaj przez ok. 20 min, aż sos zgęstnieje. Całość oprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
- Na dno wysmarowanej masłem brytfanki lub keksówki układj ucięte obieraczką do warzyw plastry cukinii
- Na to wylej troszkę przestudzonego beszamelu, sera mozzarella i warstwa sosu Bolognese. Stwórz w ten sposób 3 takie warstwy.
- Ostatnią warstwą są plastry cukinii, beszamel i dużo mozzarelli.
- Całość włóż do pieca na 35 minut.