Lasagne z cukinią


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 małe cukinie
  • 500 g mielonej łopatki
  • 200 g sera Mozzarella
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 mała marchew
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • tymianek
  • oregano
  • 400 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa

Porada szefa kuchni

Aby rozdrobnić mięso na patelni użyj tłuczka do ziemniaków i delikatnie dociskając rozdrabniaj mięso. Dzięki tej czynności powstaną bardzo małe grudki mięsa

Jeśli tak jak kot Garfield kochacie lazanię, to z pewnością spodoba Wam się ten przepis. Lazania z cukinią to lekkie rozwiązanie zwłaszcza w sezonie na cukinie. Warto zamienić tradycyjne płaty makaronowe cieniutkimi plastrami cukinii, kabaczka lub bakłażana.

Lasagne z cukinią przepis

  1. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Marchew obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  4. Cukinie umyj i wytnij przy pomocy obieraczki cienkie plastry.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy posiekany czosnek oraz przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylię, oregano, paprykę.
  6. Po lekkim przesmażeniu przypraw na patelnię wrzuć mielone mięso i marchew. Smażymy je, aż powstaną pojedyncze grudki.
  7. Do całości dodaj puszkę pomidorów i duś, aż płyn odparuje.
  8. W oddzielnym garnku rozpuść 2 łyżki masła z 2 łyżkami mąki pszennej.
  9. Po lekkim przesmażeniu wlej zimne mleko. Całość intensywnie mieszaj przez ok. 20 min, aż sos zgęstnieje. Całość oprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  10. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  11. Na dno wysmarowanej masłem brytfanki lub keksówki układj ucięte obieraczką do warzyw plastry cukinii
  12. Na to wylej troszkę przestudzonego beszamelu, sera mozzarella i warstwa sosu Bolognese. Stwórz w ten sposób 3 takie warstwy.
  13. Ostatnią warstwą są plastry cukinii, beszamel i dużo mozzarelli.
  14. Całość włóż do pieca na 35 minut.