Kotlety z soczewicy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka startej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka startej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 5 plasterków sera żółtego
  • 5 plasterków szynki
  • świeże zioła (np. bazylia, oregano)
  • 5 orzechów włoskich
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
  • 1 jajko

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • papier do pieczenia
  • dziadek do orzechów

Kiedy kapryśna pogoda nas nie rozpieszcza, siłą rzeczy więcej czasu spędzamy w domu. W taką pogodę potrzebujemy pożywnego jedzenia, ale przy tym nie tuczącego, aby nie zaszkodzić swojej sylwetce. W trosce o Wasz czas i zgrabną sylwetkę przygotowałam przepis na lekkostrawne kotleciki z soczewicy.

Kotlety z soczewicy przepis

  1. Wsyp soczewicę do miski i wlej wodę tak, aby soczewica była cała zamoczona. Całość odstaw na 2 godziny.
  2. Rozgrzej piekarnik do 150 st. C.
  3. Odlej wodę z soczewicy i wbij jajko do miski.
  4. Obierz orzechy i dodaj do miski razem z ziołami, a następnie wszystko miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka masa.
  5. Dodaj wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Rozgrzej oliwę lub olej na patelni, a następnie nakładaj masę łyżką stołową. Smaż z dwóch stron, jak placki.
  7. Po usmażeniu nałóż na kotleciki ser oraz szynkę
  8. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej kotleciki. Piecz je w piekarniku na środkowym poziomie przez 15 minut.