Kiedy kapryśna pogoda nas nie rozpieszcza, siłą rzeczy więcej czasu spędzamy w domu. W taką pogodę potrzebujemy pożywnego jedzenia, ale przy tym nie tuczącego, aby nie zaszkodzić swojej sylwetce. W trosce o Wasz czas i zgrabną sylwetkę przygotowałam przepis na lekkostrawne kotleciki z soczewicy.
Kotlety z soczewicy przepis
Wsyp soczewicę do miski i wlej wodę tak, aby soczewica była cała zamoczona. Całość odstaw na 2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 150 st. C.
Odlej wodę z soczewicy i wbij jajko do miski.
Obierz orzechy i dodaj do miski razem z ziołami, a następnie wszystko miksuj na najwyższych obrotach, aż powstanie gładka masa.
Dodaj wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej oliwę lub olej na patelni, a następnie nakładaj masę łyżką stołową. Smaż z dwóch stron, jak placki.
Po usmażeniu nałóż na kotleciki ser oraz szynkę
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i ułóż na niej kotleciki. Piecz je w piekarniku na środkowym poziomie przez 15 minut.
Aniu, czyli dobrze rozumiem, że soczewicę tylko moczymy, bez gotowania!? Tak? A potem napęczniałą soczewicę, nieugotowaną przyrządzamy, tak?
Pozdrawiam
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Aniu, czyli dobrze rozumiem, że soczewicę tylko moczymy, bez gotowania!? Tak? A potem napęczniałą soczewicę, nieugotowaną przyrządzamy, tak?
Pozdrawiam