Jeśli Węgry kojarzą Wam się tylko i wyłącznie z plackami po węgiersku to świetnie trafiliście. Oczywiście kraj nad Dunajem to także świetne wino no i papryka. I to właśnie od papryki warto zacząć zmagania ze świetnym przepisem na placki po węgiersku.
Placki po węgiersku przepis
Mięsa pokrój w kostkę o grubości 2 cm.
Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj w drobną kostkę.
Paprykę umyj i usuń z niej gniazda nasienne. Następnie pokrój ją w kostkę o boku 1 cm.
Na rozgrzej smalec, a następnie partiami smaż na nim mięso.
Na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklij cebulę.
Na oddzielnej patelni na 2 łyżkach smalcu przesmaż przez kilkanaście sekund 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
Do dużego garnka wrzuć cebulę, usmażone mięso, czosnek, przesmażoną paprykę, wino, bulion, pieprz oraz ostra papryka i majeranek. Całość pod lekko uchyloną pokrywką duś przez 1 godzinę na małej mocy palnika.
Następnie wrzuć do gulaszu połowę pokrojonej z kostkę papryki. Po 30 minutach dodaj pozostałą część papryki.
W połowie szklanki zimnej wody dokładnie wymieszaj 2 łyżki mąki.
Gdy mięso będzie miękkie, zagęść sos wlewając mąkę z wodą małymi partiami, całyczas mieszając.
Całość dopraw solą i cukrem.
Ziemniaki obierz ze skórki.
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Następnie połowę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a połowę na tarce z małymi oczkami.
Wymieszaj ziemniaki z jajkiem i cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem.
Dodaj 80 g mąki i dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzej niewielka ilość oleju i chochlą wylej porcję nie grubszą niż 0,5 cm do smażenia.
Od rodowitego Węgra wiem, że czegoś takiego nie ma na Węgrzech, to są ” Polskie placki po Węgiersku ” , co wcale nie znaczy, że nie są smaczne i pożywne. Szczerze je polecam, gdyż sama chętnie je gotuję
Julie/Julia
2013/01/26 00:49
Nie jestem jeszcze dobrze obeznana w sprawach kulinarnych, bo dopiero zaczynam. Tak więc mam pytanie. Ile mniej wiecej wyjdzie z tego porcji?
Kapitan Cook
2013/01/26 09:38
dla.ok. 3 osób. 6 średnich placków
fg
2013/02/05 22:48
Więcej nam potrzeba niż 3 noi co powiesz?
kamila
2013/02/06 08:30
Że w takim razie musisz więcej zrobić :)
ancyk835
2013/08/28 12:59
placki robiłam po raz pierwszy,wyszly bym powiedziala super, a sos przerobilam pod swoje kubki smakowe i tez wyszedl smaczny, fajny przepis polecam, zwlaszcza poczatkujacym :)
Agata
2013/09/15 14:07
Papryki w proszku NIGDY się nie smaży! Zawarty w niej cukier spala się i pwostaje gorzkie obrzydliwe coś. Paprykę zawsze dodaje się na końcu. Zamiast zagęszczać gulasz breją z mąki,wystarczy oprószyć mąką mięso przed usmażeniem. Majeranek – won.
Kapitan Cook
2013/09/15 14:12
Nie należy mylić spalenia z rumienieniem dla uzyskania odpowiedniego smaku. Umiejętne zrumienienie papryki dodaje niesamowitego aromatu. Spalona gorzchnieje.
ala
2014/01/30 20:25
Jak ja nienawidzę hejterow. Z pewnością zasugeruje się Twoim przepisem. :) jest dobry i z podobnego kiedyś wyszło mi niebo w gębie :)
Jolka
2014/03/22 07:19
Niebo w gebie;)
Seba
2015/05/29 21:09
Tak jak w Japonii nie ma ryby po japońsku :)
Bogdan Płóciennik
2015/12/16 14:32
Koresponduję technicznie z firmą węgierska. Chciałem przetłumaczyć moje nazwisko na węgierski, wpisałem: płóciennik po węgiersku – z wyszukiwarki dostałem tylko jedno wyszukanie: placek po węgiersku … Iza Płóciennik. :)
Pozdrawiam.
Placek po węgiersku pyszny jest!
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Od rodowitego Węgra wiem, że czegoś takiego nie ma na Węgrzech, to są ” Polskie placki po Węgiersku ” , co wcale nie znaczy, że nie są smaczne i pożywne. Szczerze je polecam, gdyż sama chętnie je gotuję
Nie jestem jeszcze dobrze obeznana w sprawach kulinarnych, bo dopiero zaczynam. Tak więc mam pytanie. Ile mniej wiecej wyjdzie z tego porcji?
dla.ok. 3 osób. 6 średnich placków
Więcej nam potrzeba niż 3 noi co powiesz?
Że w takim razie musisz więcej zrobić :)
placki robiłam po raz pierwszy,wyszly bym powiedziala super, a sos przerobilam pod swoje kubki smakowe i tez wyszedl smaczny, fajny przepis polecam, zwlaszcza poczatkujacym :)
Papryki w proszku NIGDY się nie smaży! Zawarty w niej cukier spala się i pwostaje gorzkie obrzydliwe coś. Paprykę zawsze dodaje się na końcu. Zamiast zagęszczać gulasz breją z mąki,wystarczy oprószyć mąką mięso przed usmażeniem. Majeranek – won.
Nie należy mylić spalenia z rumienieniem dla uzyskania odpowiedniego smaku. Umiejętne zrumienienie papryki dodaje niesamowitego aromatu. Spalona gorzchnieje.
Jak ja nienawidzę hejterow. Z pewnością zasugeruje się Twoim przepisem. :) jest dobry i z podobnego kiedyś wyszło mi niebo w gębie :)
Niebo w gebie;)
Tak jak w Japonii nie ma ryby po japońsku :)
Koresponduję technicznie z firmą węgierska. Chciałem przetłumaczyć moje nazwisko na węgierski, wpisałem: płóciennik po węgiersku – z wyszukiwarki dostałem tylko jedno wyszukanie: placek po węgiersku … Iza Płóciennik. :)
Pozdrawiam.
Placek po węgiersku pyszny jest!