1,5 l bulionu 1 łyżka słodkiej sproszkowanej papryki
po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku, oregano
cukier
3 łyżki octu balsamicznego
masło
ostra papryka mielona
kwaśna śmietana 18%
2 jajka
5 łyżek mąki pszennej
sól i pieprz
oliwa
TO CI SIĘ PRZYDA
trzepaczka
szpryca lub rękaw cukierniczy
Jeśli tak jak ja jesteście fanami zupy pomidorowej ten przepis pokochacie od pierwszego spróbowania. Jest to lekka interpretacja hiszpańskiej zupy pomidorowo - paprykowej. Warto urozmaicić sobie poniedziałkowy obiad ciekawą i niebanalną wersją słynnej zupy pomidorowej.
Znakomita zupa pomidorowa z lanymi kluskami przepis
Paprykę opal bardzo mocno nad palnikiem lub w piekarniku aż skórka będzie spieczona. Następnie włóż ją do miski, zakryj szczelnie folią spożywczą i odstaw na 12 minut. Po tym czasie ściągnij z papryki skórkę i pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
Cebulę oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i zeszklij cebulę.
Do przyrumienionej cebuli dodaj czosnek oraz paprykę.
Po 2 minutach dodaj na patelnię szczyptę ostrej papryki i puszkę pomidorów. Całość duś przez 10 minut na małej mocy palnika pod przykryciem.
Zawartość patelni przełóż do garnka i zblenduj na gładką masę. Dodaj ocet balsamiczny , bulion i wszystko gotuj 5 minut.
Na sam koniec dopraw solą, pieprzem oraz cukrem.
W osobnym garnku dokładnie wymieszaj jajka z mąką. Powinny mieć konsystencję gęstej śmietany. Dopraw solą z pieprzem.
Masę przełóż do szprycy i powoli wyciskaj do gotującej się zupy. Uzyskasz w ten sposób kluski lane.
U mnie w domu pomidorówka tylko z lanymi kluseczkami :D W sumie to nigdy innej nie jadłam, bo kocham kluseczki :)
Wiola
2012/08/21 21:22
Cudowna! Wczoraj również miałam pomidorową lecz po zobaczeniu tej, znowu mam ochotę popełnić pomidorową tylko tym razem Twoją wersję :}
Olka
2012/08/21 22:05
Uwielbiam lane kluski. Rozpływam się z zachwytu już nawet czytając przepis na nie ;)
Antonina
2012/12/04 21:16
To ciekawe, że wszyscy jedzą pomidorową w poniedziałek…;) tzw. porosolna. Pozdrawiam:)
Antonina
2012/12/10 14:39
Popełniłam tą zupę wczoraj- czyli w niedzielę, czyba to znaczy, że zajęła poczesne miejsce rosołu;) no i…pyszna, ale nie jestem pewna, czy uzyskałam smak z przepisu. Po pierwsze dodałam 2 puszki pomidorów zamiast jednej (chciałam mieć więcej zupy!) pozostałe składniki pozostawiając w proporcjach z przepisu. No i te lane kluski! był to mój debiut i wyszły…nie wyszły. Chyba mieszanina jajeczno-mączasta była za rzadka. W sumie mogłam użyć makaronu zacierkowego, też sprawdziłby się. Następnym razem muszę trzymać się ściśle proporcji i zobaczymy. Dam znać. Dzięki za przepis anyway:)
Kapitan Cook
2012/12/10 18:49
lane kluski zawsze robię na oko, gdyż w zależności od wielkości jajek trzeba dodać więcej lub mniej mąki. Masa na lane kluski musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Warto na początek trochę wlać i sprawdzić czy nam to odpowiada i w zależności od zadowolenia dodać mąki lub dolać np. mleka
jerzy
2012/12/19 20:17
Taką pomidorową to polecam tylko z makaronem. Uwielbiam ten smak
Region
2013/03/19 22:45
Pychota! Zrobiłam dzisiaj, nie dałam smietany bo nie potrzebowalam, była taka dobra;)!
almer
2016/01/24 13:47
moja ulubiona pomidorowa, najlepszy przepis :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
U mnie w domu pomidorówka tylko z lanymi kluseczkami :D W sumie to nigdy innej nie jadłam, bo kocham kluseczki :)
Cudowna! Wczoraj również miałam pomidorową lecz po zobaczeniu tej, znowu mam ochotę popełnić pomidorową tylko tym razem Twoją wersję :}
Uwielbiam lane kluski. Rozpływam się z zachwytu już nawet czytając przepis na nie ;)
To ciekawe, że wszyscy jedzą pomidorową w poniedziałek…;) tzw. porosolna. Pozdrawiam:)
Popełniłam tą zupę wczoraj- czyli w niedzielę, czyba to znaczy, że zajęła poczesne miejsce rosołu;) no i…pyszna, ale nie jestem pewna, czy uzyskałam smak z przepisu. Po pierwsze dodałam 2 puszki pomidorów zamiast jednej (chciałam mieć więcej zupy!) pozostałe składniki pozostawiając w proporcjach z przepisu. No i te lane kluski! był to mój debiut i wyszły…nie wyszły. Chyba mieszanina jajeczno-mączasta była za rzadka. W sumie mogłam użyć makaronu zacierkowego, też sprawdziłby się. Następnym razem muszę trzymać się ściśle proporcji i zobaczymy. Dam znać. Dzięki za przepis anyway:)
lane kluski zawsze robię na oko, gdyż w zależności od wielkości jajek trzeba dodać więcej lub mniej mąki. Masa na lane kluski musi mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Warto na początek trochę wlać i sprawdzić czy nam to odpowiada i w zależności od zadowolenia dodać mąki lub dolać np. mleka
Taką pomidorową to polecam tylko z makaronem. Uwielbiam ten smak
Pychota! Zrobiłam dzisiaj, nie dałam smietany bo nie potrzebowalam, była taka dobra;)!
moja ulubiona pomidorowa, najlepszy przepis :)