Ryba po grecku
- 1 kg filetów z dorsza lub morszczuka
- 3 duże marchwie
- 1 korzeń pietruszki
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- pół średniego selera
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka pasty pomidorowej lub przecieru
- natka pietruszki
- sól pieprz
- bazylia
- sok z cytryny
- cukier
- masło
TO CI SIĘ PRZYDA
- Szerokie naczynie lub forma
Porada szefa kuchni
Aby skórka z pomidora łatwo odchodziła, przed sparzeniem natnij go na krzyż od spodu. po zalaniu wrzątkiem obficie polej go zimną wodą. Skórka odejdzie sama.
Ryba po grecku przepis
- Filety pokrój w paski szerokie na 5 cm. Skrop je sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i obierz czosnek.
- Warzywa zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
- Pomidora sparz i obierz. Pokrój w drobną kostkę i przełóż do naczynia.
- W rondlu rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Wrzuć cebulę, wyciśnij czosnek przez praskę i dodaj starte warzywa. Dopraw liściem
- laurowym, solą, pieprzem, cukrem, bazylią i sokiem z cytryny.
- Duś na średnim ogniu przez 5 minut.
- Następnie wlej kieliszek wina. Gdy płyn odparuje pomidora oraz pastę pomidorową. Duś, aż warzywa będą miękkie (gdyby zabrakło płynu śmiało można dolać wody).
- Na sam koniec wyciągnij liść laurowy i wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki.
- Wymieszaj w proporcjach 1 : 1 mąkę z bułką tartą i dokładnie obtocz w niej rybę.
- Na patelni rozgrzej masło z odrobiną masła i smaż ryby.
- Po zrumienieniu ryb zdejmij je na talerz, aby przestygły.
Wygląda bardzo bardzo smakowicie :) aż smaczku narobiłaś :)
ja bardzo lubię rybę po grecku, tylko nie wiem czy konieczna ta panierka z bułki (ach te kalorie!)
pozdrawiam
Spokojnie można zrobić wersję z rybą gotowaną w rosole. Lub zamiast panierki usmażyć saute. Najnowszą techniką kucharzy jest długie gotowanie w klarowanym maśle na lekko pykającym ogniu. Próbowałem – pychota.
Wspaniały przepis, ale warzywa należy pokroić w słupki, utarte stworzą papkę, a one mają być chrupkie. Polecam zamiast przecieru pomidorowego dodać POMIDORI – przecier pomidorowy z Pińczowa. Ma on specyficzny smak co tworzy potrawę bardzo ciekawą. Pozdrawiam.