Ogórki kiszone – przepis
- średnie ogórki gruntowe
- 1,5 l wody
- 1,5 łyżki soli kamiennej
- liście laurowe
- pieprz w ziarnach
- 1 korzeń chrzanu
- ziele angielskie
- łodygi kopru
- czosnek
- ew. liście wiśni
TO CI SIĘ PRZYDA
- 2 litrowe słoiki
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz aby ogórki były twardsze a przy tym chrupiące, dodaj do słoika 3 liście dębu.
Ogórki kiszone – przepis przepis
- Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól kamienną.
- Umyj ogórki i włóż ciasno do słoików.
- Obierz korzeń chrzanu oraz ząbki czosnku i umyj zioła.
- Do każdego słoika dodaj: 1 ząbek czosnku, 1 korzeń chrzanu, 4 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 1/2 łodygi kopru i ewentualnie 3 liście wiśni.
- Całość zalej wodą z sola.
- Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 1 tydzień.
Robię bardzo podobnie… Przepis wyśmienity!
Ja robiłam są pyszne polecam każdemu :)
PYTANIE: sloiczki stawiamy do góry dnem czy normalnie? Bd robić ogórki pierwszy raz z informacje w Internecie sa różne. Pozdrawiam
Ja zawsze układam normalnie i wychodzą doskonałe.
PYTANIE ;Czy je trzeba pasteryzować czy nie
Ogórków kiszonych się nie pasteryzuje.Chyba, że chcesz zatrzymać moment ukiszenia już w danej fazie, np. po 5 dniach, to wtedy gotujesz 5 minut.