Ogórki kiszone – przepis


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • średnie ogórki gruntowe
  • 1,5 l wody
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • liście laurowe
  • pieprz w ziarnach
  • 1 korzeń chrzanu
  • ziele angielskie
  • łodygi kopru
  • czosnek
  • ew. liście wiśni

TO CI SIĘ PRZYDA

  • 2 litrowe słoiki

Porada szefa kuchni

Jeśli chcesz aby ogórki były twardsze a przy tym chrupiące, dodaj do słoika 3 liście dębu.

Przetwory z ogórków, to jedna z podstawowych pozycji tradycyjnej polskiej kuchni. W każdym domu pojawiają się różne rodzaje ogórków: kiszone, kwaszone, w różnego rodzaju zalewach. Niemal każda rodzina posiada własne, sprawdzone przepisy, przekazywane bardzo często z pokolenia na pokolenie. Poniżej przedstawiamy przepis na wyborne domowe ogórki kiszone.

Ogórki kiszone – przepis przepis

  1. Do garnka wlej wodę i rozpuść w niej sól kamienną.
  2. Umyj ogórki i włóż ciasno do słoików.
  3. Obierz korzeń chrzanu oraz ząbki czosnku i umyj zioła.
  4. Do każdego słoika dodaj: 1 ząbek czosnku, 1 korzeń chrzanu, 4 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 10 ziaren pieprzu, 1/2 łodygi kopru i ewentualnie 3 liście wiśni.
  5. Całość zalej wodą z sola.
  6. Zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 1 tydzień.