Nieziemski sos kurkowy
- 0,5 kg świeżych kurek
- 300 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
- tymianek wedle uznania
- sok z połowy cytryny
- 40 g masła
- miód
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- połowa średniego pora
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz wydobyć mocniejszy aromat ziół to przed dodaniem ich do potrawy wsyp je do osobnej miseczki, zalej niewielką ilością wody w temperaturze 75 stopni C i przykryj talerzykiem na 10 minut. Tak zaparzone zioła poza intensywniejszym aromatem również staną się miękkie co na pewno docenisz w przypadku tych których twardość zawsze ci przeszkadzała. Jeśli natomiast wolisz gładki sos, utrzyj zioła w moździerzu
Nieziemski sos kurkowy przepis
- Grzyby dokładnie oczyść z wszelkich zanieczyszczeń. Ułatwisz sobie prace jeśli wcześniej namoczysz kurki w zimnej wodzie. Oczyszczone rozłóż na papierowym ręczniku aby dokładnie się odsączyły (jeżeli masz zbyt duże, poprzecinaj je na pól lub na ćwiartki).
- Z pora przytnij oba końce, a następnie przekrój go wzdłuż. Następnie posiekaj go drobną kostkę.
- Na patelni rozpuść masło i na małym ogniu podsmaż pora.
- Dorzuć kurki i zwiększ moc palnika. Aby puściły wodę dodaj odrobinę soli.
- Gdy woda odparuje zalej grzyby śmietanką oraz dopraw solą z pieprzem i sokiem z cytryny.
- Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odrobinę miodu, 2 łyżkami sosu sojowego i tymianek.
- Gdy sos się zredukuje, jest gotowy do podania.
Kurki są tak drogie, że zabijanie ich naturalnego aromatu i smaku świeżym, woniącym tymiankiem jest złym pomysłem. Tymiankiem można doprawić schabowego.
Nie polecam oczywiście dodawanie tymianku w ogromnych ilościach. Jednak jego odrobina uwypukla smak grzybów. Zamiast niego można na koniec dodać natkę pietruszki. Pozdrawiam
Twoją stronę znalazłam przez przypadek. I bardzo się cieszę :) polędwiczki z sosem kurkowym, wg Twojego przepisu, wyszły pyszne :) Pierwszy raz robiłam sos kurkowy (uwielbiam grzyby, ale jakoś nigdy nie trafiłam na dobry sosik) – wyszło super :)
p.s. a tymianek suszony jak najbardziej pasował do kurek :) a jeżeli są za drogie? przecież zawsze można pójść do lasu (jak już jest sezon) i nazbierać samemu :)
Nie tymianek ale gałka muszkatołowa :) polecam
I pietruszka, trochę białego wytrawnego wina opcjonalnie. Właśnie robię i sosik kurkowy bajka
Rzeczywiście nieziemski, miód super zabija naturalną goryczkę kurek a tymianek niczego nie zabija tylko pięknie uzupełnia smak. Polecam! Najlepsze kurki jakie jadłam do tej pory. A jak komuś się wydają za drogie to można je sobie po prostu pozbierać i będzie tanio.
Wlasnie moj maz zrobil sos kurkowy z poledwiczkami pycha, palce lizac. Pozdrawiam
20 lat robiłem klasyczny sos kurkowy. Dziś zrobiłem według tego przepisu i więcej nie zrobię. tymianek, miód, cytryna? do kurek? nigdy ale to nigdy z taką kombinacją!!! Nie ma czegoś takiego jak goryczka kurek, Nie ma!!! to jest aromat. A jak kupujesz na straganie to jest smród spalin.
Goryczka tyczy się kurek mrożonych
Właśnie skorzystałam z Twojego przepisu na sos kurkowy,rewelacja przepyszny,wcześniej wychodził mi z goryczką użyłam kurki mrożone.dzięki i pozdrawiam serdecznie ;)
Oczywiscie ze jest goryczka, i to nie zaden smrod spalin tylko naturalny lekko gorzki posmak. I nie tylko w mrozonych kurkach… Jak tylko mam okazje to jem kurki, czy to z lasu czy ze sklepu i az sie slabo robi czytajac te bzdury…Tymianek jak najbardziej – uwypukla smak kazdego grzyba, czy to pieczarka czy borowik. Ludzie po to sie dodaje przyprawy zeby smak byl niepowtarzalny a nie po prostu – kurki, pieczarki czy smietany. A jak nie pasuje to zrobcie sobie bez niczego – smazone i smacznego zycze.
nie zgodzę się, że wszystkie kurki są gorzkie. Ostatnio jadłem świeże i w ogóle nie były – i to nie pierwszy raz. Goryczka to domena kurek mrożonych.
to widocznie mamy inne odczucia smakowe, dla mnie sa gorzkie.
Sos rewelacja! (Tylko dałam za dużo miodu i wyszło za słodko -:) polędwiczki palce lizać . Ostatnio byliśmy z mężem w restauracji kurki były fatalne, gumowate i bardzo gorzkie jeszcze czuje ten smak -:( moje (świeże) wyszły rewelacyjnie, żadnej goryczy. Przepis świetny dziękuje
Zrobiłem wczoraj. Bomba! Sos po prostu pyszny :-) Dzięki za dobry przepis. Pozdrawiam.
Właśnie zrobilam. Kurki świeże. Robilam ściśle wg przepisu i wyszlo pyszne :) może troche za slodkie ale pewnie za duże bylo moje „ciut” miodu. Dobry przepis
super pomysł z tym sosem sojowym! pycha :)
Pierwszy raz robiłam sos kurkowy na rodzinny obiad i było 15 różnych osób i 15 różnych gustów kulinarnych i nikt nawet jednej złej uwagi nie dodał do sosu! Jest rewelacyjny!
Rewelacja :D czyli od dziś sos będzie nową tradycją obiadową w waszej rodzinie?
Rewelacyjny sos. Są kurki wiec już drugi raz zrobiłem w ciągu trzech dni.
Kurki mają gorzki smak, jeśli przed mrożeniem ich nie zblanszujesz. Zaparzenie delikatne, eliminuje goryczkę po rozmrożeniu.