Polędwiczki wieprzowe w sosie


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 200 g kurek
  • 150 ml śmietanki 18%
  • 1 cebula

Jeżdżąc po restauracjach w Polsce zauważyłem rosnące zainteresowanie polędwiczkami wieprzowymi. Mięso to jest o wiele tańsze od polędwicy wołowej, a strukturą i smakiem przypomina lekko sarninę. Postanowiłem zatem połączyć popularne polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym.

Polędwiczki wieprzowe w sosie przepis

  1. Kurki oczyść i rozdrobnij jeśli są za duże.
  2. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy, a następie wrzuć na nie grzyby.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do kurek. Gdy się zeszkli dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem i dodaj śmietankę.
  4. Mięso dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą.
  5. Polędwiczkę całe natrzyj solą i pieprzem. Pokrój ją na plastry o grubości 4 cm.
  6. Następnie rozbij je pięścią na płasko do grubości ok 2 cm.
  7. Medaliony dopraw pieprzem z solą oraz wysmaruj oliwą.
  8. Na patelni mocno rozgrzej oliwę i wrzuć na nią polędwiczki. Gdy się przyrumienią z obu stron, zmniejsz moc palnika i smaż z każdej strony po 3,5 minuty. Podczas trzeciej minuty smażenia na jednej i drugiej stronie dorzuć na patelnię kawałek masła, aby mięso się w nim poddusiło.
  9. Mięso dodaj do sosu i duś razem przez minutę.