Jeżdżąc po restauracjach w Polsce zauważyłem rosnące zainteresowanie polędwiczkami wieprzowymi. Mięso to jest o wiele tańsze od polędwicy wołowej, a strukturą i smakiem przypomina lekko sarninę. Postanowiłem zatem połączyć popularne polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym.
Polędwiczki wieprzowe w sosie przepis
Kurki oczyść i rozdrobnij jeśli są za duże.
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy, a następie wrzuć na nie grzyby.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i dodaj do kurek. Gdy się zeszkli dopraw całość solą, pieprzem oraz tymiankiem i dodaj śmietankę.
Mięso dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą.
Polędwiczkę całe natrzyj solą i pieprzem. Pokrój ją na plastry o grubości 4 cm.
Następnie rozbij je pięścią na płasko do grubości ok 2 cm.
Medaliony dopraw pieprzem z solą oraz wysmaruj oliwą.
Na patelni mocno rozgrzej oliwę i wrzuć na nią polędwiczki. Gdy się przyrumienią z obu stron, zmniejsz moc palnika i smaż z każdej strony po 3,5 minuty. Podczas trzeciej minuty smażenia na jednej i drugiej stronie dorzuć na patelnię kawałek masła, aby mięso się w nim poddusiło.
Gratuluję! Nareszcie ktoś napisał „dobry” przepis na polędwiczki! Ja już czytałam o gotowaniu medalionów itp. Sic! Je należy po prostu usmażyć na maśle ale bez soli i nie za długo. Super pomysł z masłem w trakcie – nie wiedziałam – dzięki! Aha niechęć Polaków do smażenia na maśle wynika chyba z nieumiejętności klarowania albo przeświadczenia, że w czasie klarowania marnujemy dużą ilość masła. Niestety, to co dobre musi być drogie. A wyobrażacie sobie zamienić oliwę z oliwek na olej rzepakowy w caprese ? Świetny przepis!
Paulina
2012/11/20 13:34
Mniam!
DB
2012/11/20 13:54
Robiłam zgodnie z przepisem. Pychota :) POLECAM
kobert
2013/06/27 21:23
no ale niema slowa o kurkach ani o sosie
Kapitan Cook
2013/06/27 21:57
W opisie początkowym był link do sosu: http://www.codogara.pl/4822/nieziemski-sos-kurkowy/ Pozdrawiam
Elzi zou
2013/07/31 15:22
Ja dzisiaj wypróbuję ten przepis…zobaczymy co to warte :p
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Gratuluję! Nareszcie ktoś napisał „dobry” przepis na polędwiczki! Ja już czytałam o gotowaniu medalionów itp. Sic! Je należy po prostu usmażyć na maśle ale bez soli i nie za długo. Super pomysł z masłem w trakcie – nie wiedziałam – dzięki! Aha niechęć Polaków do smażenia na maśle wynika chyba z nieumiejętności klarowania albo przeświadczenia, że w czasie klarowania marnujemy dużą ilość masła. Niestety, to co dobre musi być drogie. A wyobrażacie sobie zamienić oliwę z oliwek na olej rzepakowy w caprese ? Świetny przepis!
Mniam!
Robiłam zgodnie z przepisem. Pychota :) POLECAM
no ale niema slowa o kurkach ani o sosie
W opisie początkowym był link do sosu: http://www.codogara.pl/4822/nieziemski-sos-kurkowy/ Pozdrawiam
Ja dzisiaj wypróbuję ten przepis…zobaczymy co to warte :p