Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- superwysokie


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 12 śliwek węgierek
  • masło
  • bułka tarta
  • Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 160 g cukru
  • 5 jajek
  • 50 g margaryny
  • 5 łyżek śmietany
  • sól
  • Kruszonka:

  • 50 g cukru
  • 50 g margaryny
  • 50 g mąki pszennej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sitko
  • trzepaczka do jajek

Sezon na śliwki w pełni, żal zatem nie wykorzystać tego smacznego i zdrowego owocu. Wielu z Was zapewne szuka sprawdzonego przepisu na super wysokie ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- superwysokie przepis

  1. Do garnka wlej mleko i podgrzej do max 60 st. C. Następnie odlej połowę płynu do miseczki.
  2. Do osobnej miski przesiej mąkę, wlej mleko z garnka, pokrusz drożdże, wsyp 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Całość mieszaj trzepaczką, aż uzyska konsystencję kwaśnej śmietany, przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na 15 minut.
  3. Rozgrzej margarynę w rondlu i odstaw do ostudzenia.
  4. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj, aż pozbędziesz się kryształków.
  5. Do miski z rozczynem dodaj żółtka, roztopioną margarynę, śmietanę i całość dokładnie wymieszaj.
  6. Dodaj stopniowo ubitą pianę i dodając pozostałe mleko delikatnie wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do ręki.
  7. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C – grzałka dolna i górna.
  9. Kruszonka. Do miseczki dodaj cukier, mąkę pszenną, margarynę oraz cynamon i wyrób, aż całość będzie mieć strukturę żwirku. Odstaw do lodówki pod przykryciem na kilka minut.
  10. Umyj i pokrój śliwki na pół, a następnie wyciągnij pestki.
  11. Blachę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  12. Rozłóż ciasto na blasze, udekoruj śliwkami i kruszonką.
  13. Piecz ciasto drożdżowe przez 25-30 minut.