Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- superwysokie
- 12 śliwek węgierek
- masło
- bułka tarta
Ciasto:
- 250 ml mleka
- 600 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 160 g cukru
- 5 jajek
- 50 g margaryny
- 5 łyżek śmietany
- sól
Kruszonka:
- 50 g cukru
- 50 g margaryny
- 50 g mąki pszennej
TO CI SIĘ PRZYDA
- sitko
- trzepaczka do jajek
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- superwysokie przepis
- Do garnka wlej mleko i podgrzej do max 60 st. C. Następnie odlej połowę płynu do miseczki.
- Do osobnej miski przesiej mąkę, wlej mleko z garnka, pokrusz drożdże, wsyp 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Całość mieszaj trzepaczką, aż uzyska konsystencję kwaśnej śmietany, przykryj miskę ściereczką i odstaw ją w ciepłe miejsce na 15 minut.
- Rozgrzej margarynę w rondlu i odstaw do ostudzenia.
- Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj, aż pozbędziesz się kryształków.
- Do miski z rozczynem dodaj żółtka, roztopioną margarynę, śmietanę i całość dokładnie wymieszaj.
- Dodaj stopniowo ubitą pianę i dodając pozostałe mleko delikatnie wyrabiaj ciasto, aż przestanie się kleić do ręki.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C – grzałka dolna i górna.
- Kruszonka. Do miseczki dodaj cukier, mąkę pszenną, margarynę oraz cynamon i wyrób, aż całość będzie mieć strukturę żwirku. Odstaw do lodówki pod przykryciem na kilka minut.
- Umyj i pokrój śliwki na pół, a następnie wyciągnij pestki.
- Blachę posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Rozłóż ciasto na blasze, udekoruj śliwkami i kruszonką.
- Piecz ciasto drożdżowe przez 25-30 minut.
drożdzowe ze śliwką to zawsze stuprocentowy sukces!:)
drożdżóweczka jak marzenie, właśnie takiego, sprawdzonego przepisu na drożdżowe potrzebowałam. Upiekłam i przyznaję, że przepis jest naprawdę świetny,uniwersalny, ciasto pięknie wyrasta, jest mięciutkie,pyszne nawet drugiego dnia, serdeczne dzięki za przepis, pozdrawiam :)
mąki to 10 kilo czy tylko te 5 deko z pezepisu????
przy przenoszeniu przepisu do nowego serwisu zniknęła mąka. Przepraszamy. Już poprawione. Ja daję ok. 3,5 szkl., ale potem podsypuję przy wyrabianiu i łącznie to wychodzi ok. 4 szkl.