Kapuśniak na żeberkach
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- 300 g żeberek wieprzowe (mogą być wędzone)
- 4 średnie ziemniaki
- 2 marchwie
- 1 pietruszka
- połowa selera
- 1 cebula
- 2 średnie kiełbasy
- 1 duży pomidor
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól, pieprz do smaku
Porada szefa kuchni
Jeśli chcesz, aby mięso oddało swój smak to zacznij gotować od zimnej wody, jeśli natomiast wolisz, aby soki wraz ze smakami pozostały w środku, to wrzuć mięso do wrzątku.
Kapuśniak na żeberkach przepis
- Zacznij od pokrojenia żeberek na pojedyncze paski.
- Następnie wrzuć je do garnka i zalej 2 l zimnej wody i ustaw pod garnkiem średni ogień.
- Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i zalej w osobnym ganku zimna wodą.
- Wodę doprowadź do wrzenia i pozbądź się przy pomocy drobnego sitka szumowin z wierzchu garnka. Następnie dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz ziarna pieprzu.
- Marchew, seler i pietruszkę zetrzyj na tarce z grubymi oczkami. Następnie wrzuć je do garnka gdy mięso zmięknie i gotuj ok. 10 minut.
- Kapustę przesiekaj grubo i odsącz z nadmiaru kwasu. Jeśli jest zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać w zimnej wodzie.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę, a kiełbasę wzdłuż i na półksiężyce.
- Na rozgrzanej patelni z odrobina oleju zeszklij cebulę a następnie podsmaż razem z kiełbasą do momentu aż całość będzie ładnie wysmażona.
- Odsączoną kapustę, oraz podsmażoną kiełbasę z cebulą dodaj do wywaru.
- Włącz kolejny palnik, ustaw na nim pokrojone ziemniaki i dopraw płaską łyżką soli.
- Ugotowane ziemniaki odcedź, a następnie dodaj do kapuśniaku. Całość dopraw solą i kminkiem.
- Pomidory sparz i obierz ze skórki. Następnie wytnij szypułkę, pokrój w kostkę i dodaj do garnka.
- Całość powinna się gotować ok. 45 minut.
- Najlepszy jest następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą.
jak dla mnie super !!Ja jeszcze dodaje troszke majeranku i lubczuku !! jest wtedy bardziej aromatyczny!!!! polecam!!!!
U nas parzybroda to zupa prawie jarzynowa, Prawie bo w mało popularnych warzyw, ale za to dużo SUROWEJ BIAŁEJ KAPUSTY. No i suto okraszona.
Podawana bardzo gorąca stąd jej nazwa.
Wszystko dobrze tylko gdzie się zawieruszył ten DUŻY POMIDOR ? Może zjem go osobno :-) pozdrawiam.
,,Gdy będą miękkie dorzucamy je do wywaru przy akompaniamencie kminku, soli oraz posiekanego pomidora”
A można nie na żeberkach? tylko np. na drobiu? na udkach?
oczywiście można, jednak.otrzymamy inny smak. żeberka posiadają swoisty klej który nadaje smaku daniu
Jaka mogę dodać przyprawa zamiast kminku???
Ciężko go zastąpić. Polecam kminek mielony. Jeśli go nie lubisz możesz dodać cząber lub kozieradkę.
kapuśniaczek – palce lizać kiełbasę zastąpiłem boczkiem . Moja kobieta będzie zachwycona jak przyjdzie z pracy…polecam przepis Kapitana Cooka
Polecam kapuste podsmazyc na patelni przed dodaniem ddo wywaru,krutko,do delikatnej zmiany koloru,zupelnie inny,ciekawy smak.
Pozdrawiam
Świeyna propozycja. Wiem o jaki smak ci chodzi – często podsmażam gołąbki i kapusta daje cudowną wtedy słodycz. Dzięki za pomysł
A ja strasznie lubię ziemniaki takie w zupie ugotowane są fajnie twardawe czy to kapuśniak czy ogórkowa.
U mnie zawsze odkąd sięgnę pamięcią do dokładnie takiego samego kapuśniaka (obowiązkowo na żeberkach) mama dodawała przepaloną na smalcu mąkę. Na 2 łyżkach roztopionego smalcu przepalała kilka łyżek mąki aż do uzyskania brązowego koloru, taką sypała do zupy. Polecam, zwłaszcza dla facetów którym chodzi zazwyczaj o to, żeby zupa była treściwa a przy tym otrzymała charakterystyczny lekko goryczkowaty posmak.
Pozdrawiam
jest to pewnego rodzaju zasmażka, której celem jest mniej zagęszczenie (gdyż mąka w znacznym stopniu dostąpiła zaszczytu procesu dekstrynizacji), a bardziej nadanie treściwości oraz koloru jak i smaku. Świetna sugestia. Pozdrawiam
Się na zagotowaną wodę wrzucało żeberka. One 30 minutek sie gotowały i warzywa do nich. Pietrucha, marchew, selera kawołek i pora jednego i dwie całe, łobrane cebule.15 minutek gotowania. kapustka kiszona wyjęta i drobno pokrojona,05 kg. Z kwasem i odrobiną cukru, czosnku gówkę, dodana i 30 minutek gotowana. Podawać ze gorzałką.
Zapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę… heh… łezka w oku…
miałam ochote na kapuśniak zrobiłam jak z twojego przepisu tyle ze dodałam jeszcze majeranek i zasmazke bałam się dorzucić pomidorki moglbys napisac co one daja? lepszy smak? ogolnie to jak dla mnie zupka palce lizac zrobiłam chyba lepsza niż moja mama:P chodz wiem ze można jeszcze cos pozmieniać i zrobić jeszcze lepsza ale to już następnym razem się pobawię:) dziekuje za przepis i pozdrawiam
Ja dodaję pomidory ze względu na kolor i smak. Kapusta lubi posmak pomidorowy. Pozdrawiam
Pieknie napisane….Z polotem!
Pomidory zakwaszają.Może kapusniak wyjść zbyt kwaśny.
Zawsze dodaje pomidory i nigdy mi nie zakwasiły w znaczącym stopniu zupy
Smaczna zupka ;-)
Dziś planuję kapuśniak. Robię go w ten sposób,że obgotowuję żeberka, dodaję starte warzywa, przyprawy, następnie ziemniaki a kapustę gotuję oddzielnie.Jak kapusta jest prawie miękka odcedzam ale zachowuję wodę w której się gotowala Kapustę podsmażam krótko na łyżce smalcu, dodaję łyżkę mąki i daję do zupy.jesli zupa jest malo kwaśna dodaję wody z gotowania kapusty. Pogotuję jeszcze kilka minut. Pycha.
jakiś czas żyję na tym świecie i nigdy nie słyszałam, aby kapusta „kwaszona” była kwaszona octem!!! dla mnie kapusta kiszona i kwaszona to to samo, kwestia używania tego określenia /kwaszona czy kiszona/ w różnych regionach naszego kraju…
bo rozumując w sposób określony we wstępie do przepisu to: ogórki kiszone, to ogórki kiszone…a ogórki kwaszone to np: korniszony, czy ogórki po warszawsku…no komuś się chyba coś pomyliło
spotkałem się z różnymi tłumaczeniami tego problemu, ale jednego rozwiązania jeszcze nie znalazłem, pozdrawiam
P.S. Polecam artykuły: google.pl/search?q=kapusta+kiszona+czy+kwaszona&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=OkeKUtaDBYWR7Abd4YHQDg
Jest bardzo smaczna
Palce lizac
pyszny przepis tylko dalam boczek a nie kielbase bo nie mialam ale wyszla przepyszna
Jest już prawie północ a ja gotuję tę śmieszną zupkę. Śmieszną, bo tyle ważnych spraw się wokół mnie dzieje, mam podjąć bardzo ważną życiowa decyzję i uciekam w kwestie kapuśniaku, czy na żeberkach, czy na boczku. Czy osobno gotować kapustę czy ziemniaki. Czy kwaszona to to samo co kiszona. U mnie na zapyziałym Podkarpaciu to synonim, ale tu wszystko jest trochę inne, więc i kapuściana semantyka odbiega od normy mazowieckiej czy wielkopolskiej. Jak to miło myśleć o kapuście, nie o trudnych życiowych wyborach. Pozdrawiam z uśmiechem.
Hej. Naczytałem się waszych komentarzy i jutro sam się zabieram za gotowanie. Przepis sam w sobie dobry ale ja zamiast kiełbasy dam boczek wędzony i zamiast całego kminku dam mielony i majeranek bo lubię. A zamiast pomidora dam łyżkę koncentratu pomidorowego. Pytanie do Kapitana Cooka: czy można wywar gotować na żeberkach ale wędzonych?
Jak najbardziej
ja się właśnie zabrałam za robienie- pierwszy raz w życiu:) i też na patelni podsmażyłam boczuś wędzony i kiełbaski swojskie w kosteczkę, plus 3 cebule bo lubię dużo:) i 2 ząbki czosnku i trochę majeranku…. mniam sama pyszność już na patelni:) a co dopiero z resztą składników w garneczku a do tego racuchy drożdżowe:) z cukrem i obiadek jak z dziecięcych lat:)
Właśnie robie kapuśniaczek :-) Pachnie pięknie…Dzięki za przepis :-)
Bardzo dziekuje Kapitanowi Cook,za swietny przepis.Ja gotuje podobnie i wciaz,szukam nowosci.W miejsce kminku,mozna dodac galke muszkatulowa.Uwielbiam kapusniak i oddzielnie,ziemniaki puure ze skwareczkami.Niebo w buzi.Pozdrawiam slonecznie./Nie z kwasna mina./
Pychotka, właśnie zjadłam zupkę, uwielbiam kapuśniaka :D
Uwielbiam kapusiniak jest smaczny
Jak na mój gust jest parę błędów: ziele i liść laurowy wrzucamy do zimnej wody razem z mięsem a nie do wrzątku, a na patelni najpierw smażymy kiełbaskę żeby puściła tłuszcz a do niej dodajemy cebulę do zeszklenia się w odwrotnej kolejności możesz spalić cebulę i już nie będzie smaczna- trochę mało doświadczenia
Kapusniaczek extra paluszki lizac wiecie
Do tej pory najlepszy jaki robiłam i jadłam! Pycha! Zamiast kielbasy daję boczek wędzony:)
gotujesz osobno ziemniaki, a jak juz bede gotowe dorzucasz do zupy i gotujesz jeszcze 45min?! chore….
W kwasie nie ma już znaczenia jak długo gotujesz ziemniaki i tak się nie ugotują. Można je dodać na samym końcu
Zdania nie zmieniam, mój ulubiony:)
własnie gotuje kapusniaczek moj pierwszy w zyciu ,mega zapach w kuchni w powietrzu czuc kapuste i kminek,slinka juz cieknie ,wywar smakuje wysmienicie nie moge sie doczekac kiedy przysiade do degustacji ,polecam przepis
Hej, ja właśnie robię kapuśniak, tylko jak zawsze po swojemu. Tzn. dodałam jeszcze suszonego pomidora, zastanawiam się, czy to jakoś zmieni smak. No i trochę pomidorów z puszki. Plus sos paprykowy mojej teściowej,taki lekko słodki i pikantny.
Robisz po swojemu, a zastanawiasz się czy zmieni smak? :) Też czasem dodaję przesmażonych bardzo mocno pomidorów z puszki (najlepiej z miodem i majerankiem) ale równie dobrze się sprawdzi koncentrat (też przesmażony)! Z suszonymi pomidorami jeszcze nie próbowałem, ale dzięki za podsunięcie pomysłu! A możesz nam zdradzić sekret przepisu na pastę paprykową Twojej teściowej? :)
Hej, ja znam trochę inny przepis na kapuśniak: Najważniejsze to aby kapusta byłą kiszona a nie kwaszona ( kiszona jest kwaśna naturalnie, a kwaszona jest na occie czyli beee).
Pamiętajcie aby soku z kapusty nie wylewać bo nim doprawimy zupę, więc odciśnij cały sok z kapusty do miski. Kapustę lekko trzeba przesiekać. dużo marchwi i pietruszki zetrzeć na tarce i podsmażyć na maśle w dużym garnku. W połowie smażenia trzeba dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy wszystko się ładnie przyrumieni dodaj kapustę i zalej do przykrycia wodą. Dodaj od razu też żeberka i duś całość przez 2 godziny. Wtedy wyjmij żebra i oddziel mięso dokładnie od kości – mięso zostaw w garze. na koniec dopraw solą, pieprzem kulkamim ziela angielskiego, liściem laurowym i majerankiem… no i do smaku sokiem z kapusty :D
kapuśniak to mój ulubiony smak dzieciństwa – moja babcia robi najlepszy.
Cześć, codogara.pl, jestem wegetarianką. Czy da się przygotować Wasz kapuśniak na wywarze warzywnym?
Oczywiście! Będzie mniej aromatyczny, ale nie jest powiedziane że mniej dobry :) Wegetarianom polecam dodawać do zup kozieradkę ponieważ uzupełnia ona smak potraw w Umami podobnie jak mięso.
To prawda, każda babcia robi najlepszy kapuśniak! I sądzę, że tak również jest w Twoim przypadku. Może zdradzisz nam sekret idealnego kapuśniaku Twojej babci? Może używała jakiegoś tajemniczego składnika?
Kapuśniak bez boczku to jak… prawie jak kapuśniak bez kapusty! Dlatego dodałem, a poza tym super przepis, taki swojski i domowy :)
Pyszna, aromatyczna… Mniam :-)