Tradycyjna prażucha


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 płaskie łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • 3 g gałki muszkatołowej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tłuczek lub praska do ziemniaków
  • obieraczka do warzyw

Porada szefa kuchni

Prażucha to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale możesz ją także podać jako samodzielne danie w postaci smażonej - łyżką formuj kluski i smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Do smażenia idealnie sprawdzi się smalec. Gotowe podawaj ze skwarkami lub podsmażoną  cebulką oraz ze szklanką  zsiadłego mleka lub kefiru.

Prażucha to tradycyjne polska potrawa. Dla wielu to smak dzieciństwa, danie przyrządzane najczęściej przez babcie. Wyśmienicie smakuje z podsmażonym boczkiem czy zarumienioną cebulką, posypana posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Tradycyjna prażucha przepis

  1. Ziemniaki umyj, obierz a następnie gotuj w osolonej. Wody powinno być tylko tyle, aby zakrywała powierzchnię ziemniaków.
  2. Po 10 minutach gotowania na wierzch ziemniaków wsyp mąkę pszenną. Przykryj garnek i gotuj ziemniaki do miękkości. Nie mieszaj! W czasie gotowania z mąki powstanie coś na kształt mącznej lepkiej kluski.
  3. Ostrożnie odcedź ziemniaki uważając, aby nie wylać mąki.
  4. Dopraw do smaku solą , pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Powstanie lepka masa.
  5. Przy pomocy łyżki zwilżonej w oliwie lub oleju formuj porcje i nakładaj na talerz.
  6. Podawaj z dowolnymi dodatkami.