Kurczak w panierce z kalafiora
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- mąka pszenna
- 1/4 kalafiora
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- 1 cytryna
- 50 ml oleju
- 50 g masła
Sos:
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki octu balsamicznego
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia spożywcza
- tłuczek do mięsa
Porada szefa kuchni
Aby podczas tłuczenia mięso się nie rozrywało i nie szarpało użyj do jego przykrycia folii spożywczej. Dzięki tej technice po za estetyką pracy uzyskasz większą kontrolę nad stopniem grubości rozbijanego kawałka mięsa. Podczas podgrzewania na patelni lub w garnku jakiegokolwiek octu, włącz pochłaniacz powietrza i otwórz okna w kuchni ponieważ opary mogą podrażnić i zakrztusić. Najlepiej również na chwile osunąć się od kuchenki.
Kurczak w panierce z kalafiora przepis
- Cytrynę dokładnie umyj i osusz, a następnie otrzyj przy pomocy tarki z małymi oczkami całą skórkę. Następnie przetnij ją na pól i wyciśnij z niej sok.
- Filety z kurczaka dokładnie oczyść i umyj pod bieżącą wodą.
- Mięso przetnij w poprzek zaczynając od grubszej części aby powstały 4 cienkie płaty.
- Następnie mięso delikatnie rozbij aby płaty w każdym miejscu miały grubość 2 cm.
- Gotowe filety dopraw z obu stron solą i pieprzem. Jedną stronę filetów dopraw ziołami prowansalskimi, a drugą sokiem oraz otartą skórą z cytryny. Pozostaw do zamarynowania na 30 minut pod przykryciem..
- Kalafiora umyj i dokładnie osusz. Następnie zetrzyj go na tarce o małych oczkach i przełóż go na talerz.
- W głębokim talerzu roztrzep jajka, a do osobnego nasyp mąkę.
- Na patelni na średniej mocy palnika rozgrzej masło z olejem.
- Zamarynowane filety z kurczaka obtocz w mące pszennej, następnie w jajku oraz w kalafiorze.
- Filety w panierce smaż z obu stron do uzyskania przyrumienienia panierki.
- Na patelnię wlej 3 łyżki octu balsamicznego. Gdy ocet wyparuje, a na patelni pozostanie delikatny czarny krem dodaj 3 łyżki powideł śliwkowych. Całość duś kilka minut na małej mocy palnika, aż powstanie gładki sos.
He he, no nieźle z tym kalafiorowym opanierowaniem. Toż to przełom w walce z otyłością! ;)
Pozdrawiam gorąco.