Ciasto z dyni a’ la szarlotka
- 1 kg jabłek
- 700 g dyni
- 100 g orzechów włoskich
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka
- cukier
- 3/4 kostki masła
- proszek do pieczenia
- cynamon
- zmielone goździki
TO CI SIĘ PRZYDA
- folia spożywcza
- tarka o grubych oczkach
- papier do pieczenia
- brytfanka
- trzepaczka do jajek
Ciasto z dyni a’ la szarlotka przepis
- Oddziel białka od żółtek.
- Do dużej miski dodaj mąkę pszenną, żółtka, masło, 2 łyżki cukru oraz płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość ugniataj, aż ciasto przestanie się przyklejać do ręki.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut, aby się zamroziło.
- Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- Zamrożoną masę zetrzyj na tarce do miski.
- Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia i wsyp do niej startą masę. Zostaw niewielką część masy w misce – przyda się jako posypka.
- Dynię umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Orzechy obierz i posiekaj.
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- W dwóch garnkach rozgrzej po 1 łyżce masła.
- Do I garnka wrzuć jabłka, 1 łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę goździków, a następnie całość lekko podsmaż.
- Do II garnka wrzuć dynię, orzechy i łyżeczkę cynamonu. Dynię duś pod przykryciem, aż zostaną tylko niewielkie grudki.
- Zmieszaj ze sobą jabłka i dynię, a następnie wyłóż do brytfanki na starte ciasto.
- Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Dodaj cukier i ubijaj tak długo, aż znikną kryształki.
- Pianę wyłóż na ciasto w brytfance. Całość posyp pozostałym startym ciastem.
- Ciasto z dyni włóż do piekarnika na ok. 30 minut.