Pałki z kurczaka


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 pałek z kurczaka
  • 1 średni por
  • 1 butelka kwasu chlebowego
  • masło
  • sól pieprz
  • tymianek
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny

Człowiek szuka inspiracji kulinarnych przez całe życie. Ciekawe połączenia smakowe są elementem, który najbardziej fascynuje nas w gastronomii. Dlatego też polecamy Wam przepis na pałki z kurczaka kwasem chlebowym.

Pałki z kurczaka przepis

  1. Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  2. Pora przekrój na pół, a następnie posiekaj w półksiężyce.
  3. Następnie umieść pałki z kurczaka w misce i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i zakryj folią spożywczą. Odstaw do zamarynowania na 2 godziny.
  4. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Następnie zdejmij z patelni.
  5. Na patelnię wlej kieliszek wina i przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob wszystko co przywarło do dna naczynia. Całość gotuj przez 5 minut aż alkohol wyparuje, a następnie wymieszaj z mięsem w osobnej misce.
  6. Na patelnię po wyparowanym alkoholu rozgrzej masło i podsmaż pora.
  7. Gdy por będzie przyrumieniony dorzuć mięso i całość zalej kwasem chlebowym. Duś pod przykryciem 30 minut na średniej mocy palnika.
  8. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i pozwól, aby płyn się zredukował.
  9. Po ok. 20 minutach, dolej słodką śmietankę i duś kilka minut, aż powstanie aksamitny sos.
  10. Dla skontrastowania słodyczy sosu dodaj do niego nieco soku z cytryny.