Człowiek szuka inspiracji kulinarnych przez całe życie. Ciekawe połączenia smakowe są elementem, który najbardziej fascynuje nas w gastronomii. Dlatego też polecamy Wam przepis na pałki z kurczaka kwasem chlebowym.
Pałki z kurczaka przepis
Kurczaka dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
Pora przekrój na pół, a następnie posiekaj w półksiężyce.
Następnie umieść pałki z kurczaka w misce i dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i zakryj folią spożywczą. Odstaw do zamarynowania na 2 godziny.
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na rumiano. Następnie zdejmij z patelni.
Na patelnię wlej kieliszek wina i przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob wszystko co przywarło do dna naczynia. Całość gotuj przez 5 minut aż alkohol wyparuje, a następnie wymieszaj z mięsem w osobnej misce.
Na patelnię po wyparowanym alkoholu rozgrzej masło i podsmaż pora.
Gdy por będzie przyrumieniony dorzuć mięso i całość zalej kwasem chlebowym. Duś pod przykryciem 30 minut na średniej mocy palnika.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i pozwól, aby płyn się zredukował.
Po ok. 20 minutach, dolej słodką śmietankę i duś kilka minut, aż powstanie aksamitny sos.
Dla skontrastowania słodyczy sosu dodaj do niego nieco soku z cytryny.
ładny talerz :D no i kwas chlebowy… uwielbiam! do mięska może być naprawdę ok.
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
ładny talerz :D no i kwas chlebowy… uwielbiam! do mięska może być naprawdę ok.