Co najbardziej lubię w pieczeniu? Nie oczywistości. Zawsze mnie zastanawiało kto pierwszy wpadł na pomysł, aby do słodkiego wypieku dodać wytrawny majonez? Musiał to być szaleniec, albo geniusz.
Babka majonezowa przepis
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
Oddziel żółtka od białek.
Zmiksuj żółtko z cukrem, aż powstanie biała masa.
Wlej do masy majonez i wymieszaj.
Przesiej mąki przez sitko do naczynia z żółtkami. Dodaj proszek do pieczenia, odrobinę soli i dokładnie wymieszaj.
W oddzielnym naczyniu ubij sztywną pianę z białek. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę cukru.
Dodaj pianę wraz z kilkoma kroplami olejku cytrynowego do masy mączno- jajecznej i wymieszaj łyżką.
Odlej 1/3 ciasta do osobnego naczynia i dodaj 2 łyżki kakao, a następnie dokładnie wymieszaj.
Natłuść formę wewnątrz tłuszczem i oprósz bułką tartą.
Wlewaj ciasto do formy na zasadach mozaiki: raz jeden kolor, raz drugi.
Nigdy nie pomyślałam o dodaniu majonezu do ciasta :)
Muszę koniecznie wypróbować!
pycha645
2013/03/26 15:11
pyszna babka polecam
steff 3553
2013/03/28 16:23
2 szkl cukru???!!! Ktoś tu grubo przesadził.
Kapitan Cook
2013/03/28 16:38
dokładnie tak, sprawdziłem jeszcze to z moimi ,,papierowymi” przepisami i dokładnie jest 2 szklanki. Można oczywiście wziąć mniejszą ilość 1 szkl., ale należy pamiętać, że to przepis aż na 8 jajek. Pozdrawiam
kama
2013/03/30 21:01
Właśnie piekę tę babkę, choć przyznam, że ilość nie zmieściła się do jednej formy i będą dwie, na Święta jak znalazł :)
jagoda
2013/04/01 19:49
bardzo dobra babeczka
1grazyna46
2014/02/09 16:52
Witam! piekłam kiedyś babkę majonezową,była pyszna i też w dwóch formach.Pozdrawiam
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Nigdy nie pomyślałam o dodaniu majonezu do ciasta :)
Muszę koniecznie wypróbować!
pyszna babka polecam
2 szkl cukru???!!! Ktoś tu grubo przesadził.
dokładnie tak, sprawdziłem jeszcze to z moimi ,,papierowymi” przepisami i dokładnie jest 2 szklanki. Można oczywiście wziąć mniejszą ilość 1 szkl., ale należy pamiętać, że to przepis aż na 8 jajek. Pozdrawiam
Właśnie piekę tę babkę, choć przyznam, że ilość nie zmieściła się do jednej formy i będą dwie, na Święta jak znalazł :)
bardzo dobra babeczka
Witam! piekłam kiedyś babkę majonezową,była pyszna i też w dwóch formach.Pozdrawiam
uwielbiam jagody
grazka wole goraca naszyprycowana bita smietanka pitke . pychotka