Rolady – przepis babci na rodzinny obiad
- 500 g mięsa z indyka
- 1 kg świeżych liści szpinaku
- 1 opakowanie sera feta
- 2 woreczki kaszy jaglanej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól ziołowa
- pieprz
- olej
Porada szefa kuchni
Do krojenia fety najlepiej nadaje się ciepły, mokry nóż. Przygotuj w wysokim kubku lub szklance gorącą wodę i przy krojeniu co chwilę zanurzaj w niej ostrze noża, a krojenie będzie szło jak po maśle.
Rolady – przepis babci na rodzinny obiad przepis
- Indyka dokładnie oczyść z błonek i umyj pod bieżącą wodą. następnie pokrój go na 4 równe porcje.
- Szpinak dokładnie opłucz i powycinaj z niego łodyżki.
- W garnku zagotuj wodę.
- Szpinak wrzuć do wrzącej wody na 5 min. Obgotowany szpinak odciśnij z wody i posiekaj na kawałki.
- Następnie obierz cebule i posiekaj ją w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę na złoto. Pod sam koniec dodaj czosnek i smaż całość 1 minutę.
- Tak podsmażoną cebulę wrzuć wraz ze szpinakiem do osobnego garnka, dodaj sól ziołową i pieprz. Całość duś przez 5 minut.
- Plastry mięsa przykryj folią spożywczą, a następnie lekko ubij tłuczkiem i dopraw solą z pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Na rozbite mięso rozłóż farsz szpinakowy ( nie cały ) i pozawijaj jak krokiety. Obwiąż sznurkiem bawełnianym lub zepnij wykałaczkami.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż je aż staną się rumiane.
- Następnie umieść je w rękawie do pieczenia i podlej małą ilością wody. Następnie zepnij końce i włóż do piekarnika szwem do góry na 30 minut.
- Fetę pokrój w drobną kostkę.
- Do pozostałego szpinaku dodaj fetę i przed podaniem lekko podgrzej na patelni.
- Kaszę ugotuj według zaleceń na opakowaniu producenta.
byłam zaskoczona, że to takie smczane, bo nie przepadam za szpinakiem – ale chodziło za mną dotąd, aż je popełniłam ;)polecam z ryżem, naprawdę warto się skusić na ten przepis :)