Sałatka brokułowa


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 brokuł ok. 500 g
  • 5 jajek
  • 200 g szynki gotowanej w kawałku
  • 200 g żółtego sera w kawałku
  • 250 ml słoik papryki konserwowej
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 50 g makaronu w kształcie ryżu
  • pęczek pietruszki
  • mała puszka kukurydzy
  • 1 średnia cebula
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól i pieprz
  • cukier

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito

Porada szefa kuchni

Jeśli posiadasz garnek do gotowania na parze, to w dolnej części z wodą możesz ugotować ryż lub jajka, a na części do parowania przygotujesz brokuły. Wystarczy aby parowały 6 minut.

Wiedzieliście że brokuły to ogromna skarbnica zdrowia? Ich wyjątkowe właściwości regulują poziom cukru we krwi i obniżają ryzyko zachorowania na raka i anemię.. Brokuły można podawać na wiele różnych sposobów, ale najczęściej gotujemy je na parze.. Nasz oryginalny przepis na sałatkę brokułową to propozycja na zdrowy i smaczny lunch lub podwieczorek.

Sałatka brokułowa przepis

  1. Do garnka włóż jajka i zalej zimną wodą. Dodaj 2 łyżeczki soli i ugotuj na twardo ( 10 minut od zagotowania wody ).
  2. W osobnym garnku ugotuj makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
  3. Brokuł umyj, a następnie rozdrobnij na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do garnka, dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz dodaj sok z połowy cytryny. Gotuj bez przykrycia kilka minut aż będzie al dente. Ugotowane różyczki od razu zalej zimną wodą.
  4. Ugotowany makaron odcedź i zalej zimną wodą. Następnie przełóż do sita i dokładnie odsącz z wody.
  5. Kukurydzę odcedź z zalewy.
  6. Cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.
  7. Ser i szynkę pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  8. Paprykę dokładnie odcedź i pokrój w kostkę o grubości ½ cm. To samo zrób z ogórkami.
  9. Wszystkie składniki bez brokuła przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz dokładnie wymieszaj z majonezem i musztardą.
  10. Ostudzone jajka obierz ze skorupek i pokrój w ósemki
  11. Na wierzch rozłóż brokuł z jajkami i całość delikatnie przemieszaj.
  12. Sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.