Sałatka brokułowa
- 1 brokuł ok. 500 g
- 5 jajek
- 200 g szynki gotowanej w kawałku
- 200 g żółtego sera w kawałku
- 250 ml słoik papryki konserwowej
- 5 średnich ogórków konserwowych
- 50 g makaronu w kształcie ryżu
- pęczek pietruszki
- mała puszka kukurydzy
- 1 średnia cebula
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
- cukier
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
Porada szefa kuchni
Jeśli posiadasz garnek do gotowania na parze, to w dolnej części z wodą możesz ugotować ryż lub jajka, a na części do parowania przygotujesz brokuły. Wystarczy aby parowały 6 minut.
Sałatka brokułowa przepis
- Do garnka włóż jajka i zalej zimną wodą. Dodaj 2 łyżeczki soli i ugotuj na twardo ( 10 minut od zagotowania wody ).
- W osobnym garnku ugotuj makaron według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Brokuł umyj, a następnie rozdrobnij na mniejsze kawałki. Następnie przełóż je do garnka, dodaj łyżeczkę soli i cukru oraz dodaj sok z połowy cytryny. Gotuj bez przykrycia kilka minut aż będzie al dente. Ugotowane różyczki od razu zalej zimną wodą.
- Ugotowany makaron odcedź i zalej zimną wodą. Następnie przełóż do sita i dokładnie odsącz z wody.
- Kukurydzę odcedź z zalewy.
- Cebulę i pietruszkę drobno posiekaj.
- Ser i szynkę pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
- Paprykę dokładnie odcedź i pokrój w kostkę o grubości ½ cm. To samo zrób z ogórkami.
- Wszystkie składniki bez brokuła przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz dokładnie wymieszaj z majonezem i musztardą.
- Ostudzone jajka obierz ze skorupek i pokrój w ósemki
- Na wierzch rozłóż brokuł z jajkami i całość delikatnie przemieszaj.
- Sałatkę przykryj folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.