Wiśniowy tort urodzinowy
- 1 opakowanie mrożonych, drylowanych wiśni
- kilkanaście sztuk wiśni do dekoracji
- 1 l śmietanki kremówki 36 %
- 50 ml wódki lub brandy
- odrobina cukru pudru do bitej śmietany
- płatki migdałów do dekoracji
Biszkopt:
- 10 jajek rozmiar L
- 350 g cukru pudru
- 120 g gorzkiego kakao
- odrobina masła do wysmarowania formy
TO CI SIĘ PRZYDA
- sito
- tortownica
- mikser
- papier do pieczenia
- szpatułka drewniana
- jadalne dekoracje do toru.
Porada szefa kuchni
Jeśli wierzch biszkoptu będzie zbyt wypukły, możesz go wyrównać wycinając to wybrzuszenie delikatnie nadkrawając jego brzegi, a następnie całość obejmij nicią dentystyczną. Gdy mocno pociągniesz za jej końcówki, nić równo przetnie biszkopt tworząc równą, płaską powierzchnią. W ten sam sposób możesz cały biszkopt przeciąć na pół.
Wiśniowy tort urodzinowy przepis
- Oddziel białka od żółtek i włącz piekarnik. Rozgrzej go do temperatury 160 stopni Celsjusza.
- Żółtka ubij z cukrem aż do uzyskania jasnej masy.
- Przesiej do żółtek kakao i bardzo dokładnie wymieszaj na niskich obrotach miksera.
- W osobnym naczyniu ubij pianę z białek, a następnie połącz obie masy i delikatnie je wymieszaj.
- Dno tortownicy oraz brzegi wyłóż papierem do pieczenia, i wysmaruj je dokładnie odrobiną masła.
- Tortownicę wypełnij masa biszkoptową i włóż na 1 godzinę do piekarnika. Przez cały czas pieczenia nie otwieraj drzwiczek, ponieważ może wtedy opaść.
- W tym czasie rozmroź wiśnie na sitku, a pozostały sok pozostaw w miseczce.
- Odsączony sok z wiśni wymieszaj z alkoholem.
- Świeże wiśnie wydryluj. Tutaj znajduje się porada jak sprawnie można to zrobić domowym sposobem.
- Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i odstaw, aby wystygł. Gdy ostygnie, wyjmij go z formy i papieru do pieczenia.
- Następnie przekrój go na dwie części i każdą z nich skrop od wewnątrz mieszanką soku z alkoholem.
- Do wysokiego pojemnika wlej śmietanę z odrobiną cukru pudru i ubij ją za pomocą miksera na sztywno.
- Ułóż dolny płat tortu i rozłóż na nim drylowane wiśnie.
- Następnie rozłóż na tej części biszkoptu połowę bitej śmietany i przykryj drugą połówką.
- Górną część tortu wysmaruj pozostałą częścią bitej śmietany i udekoruj wydrylowanymi wiśniami. Całość posyp płatkami migdałów.
- Wierzch tortu możesz udekorować za pomocą szprycy cukierniczej i wypełnić go różyczkami z bitej śmietany przy użyciu różnych końcówek.
Rzeczywiście efektowny ozdobnik stołu ;)
Wygląda wspaniale :)
wiśnie i czekolada – pyszności:) poproszę taki na urodziny
Na kiedy i z iloma świeczkami? :)