Nie ma prostszego i smaczniejszego przepisu niż muffinki waniliowe z prawdziwą wanilią. Postanowiłem się poświęcić i na moim stole wylądowała laska waniliowa wprost z Madagaskaru.
Muffinki waniliowe przepis
Wanilię przekrój na pół i wydrąż ziarenka.
Do rondla wlej mleko wanilię z ziarenkami lub cukier waniliowy i postaw na palniku włączonym na średnią moc. Gdy mleko zacznie się podnosić, rozpuść w nim pokrojone na kawałki masło. Po chwili zdejmij z palnika aby ostygło. Po wystygnięciu wyciągnij wanilię.
W osobnym naczyniu wymieszaj wszystkie sypkie składniki, a następnie wlej wystudzone mleko i dokładnie wszystko wymieszaj.
Do całości dodaj jajka i miksuj na średnich obrotach do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
Wlej ciasto do 2/3 wysokości foremek i włóż do piekarnika na 15 minut. pod koniec pieczenia wbij wykałaczkę w jedno ciastko, jeśli po wyciągnięciu nie będzie miała kawałków ciasta to znak że już są dobre.
Pyszne takie muffinki – najlepsze są właśnie waniliowe – ja ich używam jako bazy :)
Martika
2013/01/10 13:23
zawsze robiłam czekoladowe, ale te tez są pyszne! Jeśli ktos lubi wanilię, tak jak ja! :)
Napisz komentarz
Dla zapewnienia Ci wygody użytkowania strony wykorzystujemy pliki cookies. Ich ustawienia możesz zmienić w swojej przeglądarce. Więcej informacji: polityka cookies
Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki
instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu
administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym
dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji
użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego
reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb).
Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu
warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w
plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi.
Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki,
u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików
cookies.” Odbiorcą informacji z cookies jest Netsprint S.A., Google LLC, Stroer Digital Operations sp. z o.o. („SDO”) oraz spółki zlecające SDO realizację kampanii reklamowej, a także podmioty badające i zliczające tę kampanię oraz iż dane te mogą zostać udostępnione na rzecz partnerów handlowych SDO
Mmm zjadłabym takiego muffinka!
Pyszne takie muffinki – najlepsze są właśnie waniliowe – ja ich używam jako bazy :)
zawsze robiłam czekoladowe, ale te tez są pyszne! Jeśli ktos lubi wanilię, tak jak ja! :)