Udziec z indyka
- 1,5 kg udziec z indyka
- 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- sól, pieprz
- 3 łyżki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- 4 duże cebule
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku
TO CI SIĘ PRZYDA
- rękaw do pieczenia
Porada szefa kuchni
Sekret smaku mięsa tkwi w odpowiedni zamarynowaniu indyka. Bazą do kruszenia udźca była musztarda, ale nie zabrakło również wspaniałych ziaren kolendry. Całość najpierw dusiła się w czerwonym winie, a potem podpiekała pod samym rusztem. Dzięki temu zabiegowi uzyskaliśmy soczyste mięso w środku i chrupiąca skórkę udźca z indyka z zewnątrz. No i ten delikatny czosnek wewnątrz mięsa, wprost rozpływał się w ustach.
Udziec z indyka przepis
- Mięso dokładnie oczyść i umyj. Następnie osusz je. Cienkim ostrzem noża nakłuj mięso w 10 miejscach i wciśnij w każdą szczelinę odrobinę soli.
- Przetnij 5 ząbków czosnku wzdłuż na pół i wetknij je w mięso.
- Cały udziec natrzyj solą z pieprzem i odstaw, aby się macerowało.
- Do dużej miski zetrzyj na drobnych oczkach tarki 2 cebule. Dopraw je słodką i ostrą papryką, sporą ilością majeranku, utłuczone w moździerzu ziarna gorczycy i kolendry oraz musztardę, olej i miód - dla skontrastowania kwaśnego smaku musztardy.
- Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zamocz w tej mieszance udziec. Marynata powinna z każdej strony pokryć mięso niewielką warstwą.
- Miskę wraz z indykiem przykryj filią spożywczą i włóż do lodówki na całą noc, do marynowania.
- Następnego dnia wyciągnij mięso. Podczas wkładania do pieca powinno mieć temperaturę pokojową.
- Odkrój większy kawałek rękawa do pieczenia i włóż do jego środka pokrojone w plastry 2 cebule. Pamiętaj, aby szew rękawa był u góry.
- Włóż do rękawa mięso i polej marynatą.
- Zawiąż rękaw z jednej strony i wlej do środka kieliszek wina. Zawiąż drugi otwór i zrób bardzo małe nakłucia jeśli rękaw ich nie ma.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
- Wyłóż na blachę rękaw z udźcem i całość włóż do pieca na 1,5 godziny. Pamiętaj o tym, że podczas pieczenia rękaw się nadyma, więc nie może dotykać górnych grzałek!
- 15 przed końcem pieczenia rozetnij rękaw, aby mięso się przypiekło na chrupko.
- Jeśli lubisz słodko-kwaśne mięsa to możesz jeszcze przed pieczeniem posmarować wierzch indyka miodem wymieszanym z wodą. Powstanie wtedy piękna, słodka glazura. Upieczony indyk po wyjęciu z pieca odłóż na talerz, aby odpoczął.
- Powstały z pieczenia płyn zlej przez sitko do rondla i w zależność od jego ilości dolej wody lub nie. Włącz palnik pod nim i zagotuj go.
- Do gotującego się sosu dodaj odrobinę mąki zmieszanej zmieszanej z wodą dla zagęszczenia - 2 łyżki na pół szklanki wody.
Mięso dobre po upieczeniu. Jeszcze lepsze na drugi dzień do kanapek. Polecam. Przepis wchodzi do mojej listy przepisow nie jako danie obiadowe, lecz mięsko na chleb lub bułki.
Wypróbowałam dzisiaj na świąteczny obiad (wczoraj wybrałam ten przepis spośród ok. 20 na udziec z indyka – wydał mi się najsmaczniejszy podczas czytania). Wyszedł pyszny: zarówno sos jak i mięso. Zmodyfikowałam nieco – nie dodałam wina do pieczenia bo chwilowo z powodu diety nie powinnam, ale i tak był bardzo smaczny.
Jak skończę dietę ( za jakieś 3 m-ce) wypróbuję właściwą wersję.