Kompot z suszu


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2,5 l wody
  • 100 g suszonych śliwek 70 g suszonych jabłek
  • 70 g suszonych gruszek
  • 100 g rodzynek
  • 50 g suszonej aronii
  • kilka goździków
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połówki cytryny

Nadchodzące święta wyczuć można z każdej strony. Ale czym by one były bez zapachu kompotu z suszu? Spróbujcie naszego przepisu a nie będziecie sobie wyobrażali tego magicznego czasu bez niego.

Kompot z suszu przepis

  1. Namocz przygotowane owoce w zimnej wodzie przez co najmniej 1 godzinę.
  2. Przelej owoce razem z wodą, w której się namaczały do garnka i dolej wody.
  3. Garnek postaw na palniku i gotuj na małej mocy palnika przez godzinę.
  4. Dodaj przyprawy.
  5. Całość gotuje jeszcze przez 2 godziny.