Gulasz cielęcy
- 500 dkg cielęciny
- 1 duża cebula
- 180 ml białego wytrawnego wina
- 500 ml bulionu cielęcego lub warzywnego
- 100 ml śmietanki 30%
- 30 g mąki pszennej
- 40 g masła klarowanego
- 1 łyżka tymianku suszonego
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
Porada szefa kuchni
Nie wrzucaj całego mięsa do garnka naraz, aby gwałtownie nie stracić temperatury w nim i żeby mięso nie zaczęło się dusić! Jeśli masz mały garnek to smaż mniejszymi partiami, zmieniając tłuszcz.
Gulasz cielęcy przepis
- Mięso dokładnie umyj, i oczyść z wszelkich błonek. Następnie pokrój w kostkę o grubości 3 cm i osusz je dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Do mocno rozgrzanego garnka wraz z 2 łyżkami klarowanego masła wrzuć mięso.
- Gdy każdy kawałek będzie zrumieniony z każdej strony wyjmij cielęcinę z garnka na talerz i dopraw solą.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Wysmażony tłuszcz wylej, pozostawiając 1 łyżkę. Następnie zmniejsz moc palnika i dodaj świeże masło.
- Na rozgrzane masło wrzuć cebulę i zeszklij.
- Po kilku minutach zwiększ moc palnika i dolej wino. W tym momencie następuje proces deglasacji, a więc drewnianą łyżką zeskrob cząstki mięsa, które przywarły do dna naczynia.
- Gdy alkohol wyparuje dorzuć do garnka mięso i podlej całość bulionem, dopraw tymiankiem, i duś pod przykryciem 1 godzinę.
- Do połowy szklanki zimnej wody wsyp 2 łyżki mąki.
- Po tym czasie zdejmij przykrywkę i redukuj płyn do połowy objętości. Następnie odrobinę zagęść mąką rozrobioną z wodą.
- Wlej słodką śmietankę, dokładnie wymieszaj i przykryj pokrywką, aby się dusiło.
- Po 8 minutach duszenia skrop całość niewielką ilością soku z cytryny.
Z jakiej czesci miesa najlepiej zrobic gulasz cielecy?
łopatka, pręga – co uda ci się dostać. W Polsce ciężko dostać różne kawałki cielęciny
Dziękuję za odpowiedz.
w UK nie można zabijać młodych cieląt. Oczywiście że można kupić cielęcinę mrożona z importu m.innymi z Polski. I pomimo, że na pewno cielęcina jest smaczna, popieram ten przepis. Bydło idące na rzeź płacze, a zwłaszcza cielęta.
marzy mi się ten gulasz z kopytkami, aż ślinka cieknie
Przepis przetestowany – wychodzi niebo w gębie! Dziękuję autorowi za podzielenie się. :)
Gulaszyk wyszedł miodzio a sosik wspaniały – polecam!!!!!!!Mniam mniam mniam
Ponieważ nie miałem akurat w domu wina, dodałem cydru. Było naprawdę smaczne, ale to propozycja dla kogoś, kto lubi słodkawe smaki mięsa.
Świetny przepis, a ten sos to poezja smaku, rewelacja!!! Dziękuję za przepis na pewno jeszcze nie raz będę z niego korzystała. Trochę go tylko musiałam zmodyfikować, w miejsce tymianku (ponieważ nie miałam) dałam zioła prowansalskie.
Czy ten kieliszek wina to jakiej wielkosci. Taki do wodki czy do wina? Najprosciej podac w ml.
Kieliszek do wina.
troche za dużo tej cielęciny ;)
Podane przez nas proporcje można zmieniać według własnych doświadczeń i uznania :)
Gulasz wypróbowany! Gratulacje i podziękowania za przepis godny polecenia. Co do mojej uwagi w spawie ilości mięsa to oczywiście z przymrużeniem oka: 500 kg to naprawdę za dużo ;))
Przepis sprawdzony i godny polecenia.
Na upartego można dać czerwone wino, chociaż należy pamiętać, że wpłynie to na barwę potrawy.
Co do kwaśnej nuty, to polecam delikatniejszą limonkę zamiast cytryny.
Wypróbowałam! Pyszny! Palce lizać! Wszyscy się nim zachwycali :D Dziękuję! :)
Czy od dziś ten gulasz cielęcy będzie tradycyjną potrawą w waszej rodzinie?
Z czym najlepiej podawać taki gulasz? Kasza/kluski/ziemniaki/makaron?
Zrobiłam go wczoraj z grzankami, był na prawdę przepyszny. Dziękuję za inspirację ;)
Mięso wychodzi super kruche i delikatne w gulaszu, fajny przepis, chociaż ciężko zdobyć dobrą cielęcinę, bo najlepsza to z cieląt 4-8 tygodniowych, a w zwykłych sklepach często przekłamują. Lepiej nie kupować w marketach tylko poszukać dobrego mięsnego sklepu
Dobrze się komponuje z kaszami: gryczaną nieprażoną oraz jęczmienną pęczak.
500 kg cięlęciny? wow :) trochę mało pozostałych składników ;)
500kg mięsa? chyba dość duże porcje z tego wyjdą jak na 4 osoby! :D