Barszcz ukraiński
Rosół:
- ćwiartka selera
- ćwiartka kapusty
- 1 biała część pora
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- 400 g wołowiny rosołowej
Barszcz:
- 500 g buraczków
- 6 średnich ziemniaków
- 1 puszka białej fasoli
- 200 ml kwasu burakowego
- 120 ml kwaśnej śmietany 22%
- sok z cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
- duży pęczek koperku
- kilka jajek ugotowanych na twardo
TO CI SIĘ PRZYDA
- tarka z grubymi oczkami
Barszcz ukraiński przepis
- Wołowinę dokładnie umyj, a następnie włóż do garnka i zalej 2 litrami. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Garnek postaw na palnik i włącz go na średnią moc.
- Wszystkie warzywa do rosołu obierz pokrój na większe kawałki. Po 30 minutach gotowania rosołu dodaj warzywa i zmniejsz moc palnika tak aby rosół delikatnie bulgotał.
- Buraki umyj, a następnie ugotuj je w osobnym garnku. Gdy będą gotowe obierz je ze skórki. Połowę potnij je w 3 cm paski a pozostałą część zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż do osobnego naczynia starte buraki, zalej wrzątkiem i odstaw na 1 godzinę.
- Po godzinie gotowania wyjmij wszystko z rosołu.
- Pietruszkę, marchew i seler przestudź i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie włóż je do rosołu i gotuj aż będą miękkie.
- Następnie do rosołu dodaj fasolę z puszki wraz z zalewą ,starte warzywa i pokrojone buraki.
- Odsącz buraki z zalewy i całą wlej do zupy. Dopraw kwasem buraczanym i koncentratem pomidorowym.
- Następnie dodaj śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny i posiekany koperek.
- Całość dopraw solą z pieprzem.
- Zupę podawaj z ugotowanymi jajkami.
uwielbiam tą zupę!!! cudne zdjęcia zrobilas
wygląda pysznie, smakuje rewelacyjnie, dołączam ją do moich ulubionych zup :)