Uszka do czerwonego barszczu


8 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 40 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 240 ml wrzątku
  • pieprz i sól
  • Farsz:

  • 500 g pieczarek
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 średnia cebula
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Porada szefa kuchni

Jeśli robisz większą ilość uszek, to warto je wyciągać na blachę z odrobiną wody i roztopionego masła. Dzięki temu nie wyschną i się nie skleją.

Nie wyobrażamy sobie świąt bożego narodzenia bez barszczu z uszkami. Poznajcie zatem nasz przepis na te tradycyjne danie.

Uszka do czerwonego barszczu przepis

  1. Suszone grzyby wrzuć do naczynia, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut
  2. Pieczarki dokładnie umyj i osusz. Następnie zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pieczarki, dopraw solą i delikatnie skrop sokiem z cytryny.
  4. Całość duś aż woda odparuje.
  5. Do miski przesiej mąkę i zalej wrzątkiem.
  6. Mieszaj widelcem, a gdy mąka z wodą zacznie tworzyć powoli ciasto, dodaj szczyptę soli.
  7. Całość wyłóż na deskę i zacznij zarabiać. Gdy wszystko zacznie się łączyć, dodaj kawałek masła (nie musi być roztopione).
  8. Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
  9. Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj folią.
  10. Cebulę posiekaj w drobna kostkę, przełóż do osobnej miski i lekko posyp solą.
  11. Wyjmij suszone grzyby z zalewy i drobno siekaj (nie wylewaj wody).
  12. Następnie posiekane grzyby wraz z płynem dodaj do odparowanych pieczarek i ponownie duś aż cała woda odparuje.
  13. Gdy na patelni pozostanie już mało płynu dorzuć 1 łyżkę masła i cebulę.
  14. Całość dopraw odrobiną tymianku, solą i pieprzem.
  15. Zeszklij ją przez parę minut wraz z grzybami i zdejmij z palnika.
  16. Gdy farsz będzie już lekko wystudzony dodaj drobno posiekaną nać pietruszki.
  17. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z osobna rozwałkuj podsypując lekko mąką na grubość 2 – 3 mm
  18. Z rozwałkowanego ciasta kieliszkiem od szampana lub literatką wytnij krążki.
  19. Na wycięte ciasto nałóż na środek 1/2 łyżeczki farszu i zlep jak pierogi. Rogi uszka zlep ze sobą.
  20. Uszka rozkładaj na posypanej mąką powierzchni i przykrywaj czystą ścierką.
  21. W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć 2 łyżeczki soli i 2 łyżki oleju.
  22. Gotowe uszka wrzucaj do lekko bulgoczącej wody.
  23. Po wypłynięciu gotuj ok. 5 minut.