Uszka do czerwonego barszczu
Ciasto:
- 40 g masła
- 300 g mąki pszennej
- 240 ml wrzątku
- pieprz i sól
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 50 g suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- tymianek
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Porada szefa kuchni
Jeśli robisz większą ilość uszek, to warto je wyciągać na blachę z odrobiną wody i roztopionego masła. Dzięki temu nie wyschną i się nie skleją.
Uszka do czerwonego barszczu przepis
- Suszone grzyby wrzuć do naczynia, zalej zimną wodą i gotuj przez 20 minut
- Pieczarki dokładnie umyj i osusz. Następnie zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć pieczarki, dopraw solą i delikatnie skrop sokiem z cytryny.
- Całość duś aż woda odparuje.
- Do miski przesiej mąkę i zalej wrzątkiem.
- Mieszaj widelcem, a gdy mąka z wodą zacznie tworzyć powoli ciasto, dodaj szczyptę soli.
- Całość wyłóż na deskę i zacznij zarabiać. Gdy wszystko zacznie się łączyć, dodaj kawałek masła (nie musi być roztopione).
- Wyrabiaj, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
- Gotowe ciasto przełóż do miski i przykryj folią.
- Cebulę posiekaj w drobna kostkę, przełóż do osobnej miski i lekko posyp solą.
- Wyjmij suszone grzyby z zalewy i drobno siekaj (nie wylewaj wody).
- Następnie posiekane grzyby wraz z płynem dodaj do odparowanych pieczarek i ponownie duś aż cała woda odparuje.
- Gdy na patelni pozostanie już mało płynu dorzuć 1 łyżkę masła i cebulę.
- Całość dopraw odrobiną tymianku, solą i pieprzem.
- Zeszklij ją przez parę minut wraz z grzybami i zdejmij z palnika.
- Gdy farsz będzie już lekko wystudzony dodaj drobno posiekaną nać pietruszki.
- Ciasto podziel na 3 części. Każdą z osobna rozwałkuj podsypując lekko mąką na grubość 2 – 3 mm
- Z rozwałkowanego ciasta kieliszkiem od szampana lub literatką wytnij krążki.
- Na wycięte ciasto nałóż na środek 1/2 łyżeczki farszu i zlep jak pierogi. Rogi uszka zlep ze sobą.
- Uszka rozkładaj na posypanej mąką powierzchni i przykrywaj czystą ścierką.
- W dużym garnku zagotuj wodę, wrzuć 2 łyżeczki soli i 2 łyżki oleju.
- Gotowe uszka wrzucaj do lekko bulgoczącej wody.
- Po wypłynięciu gotuj ok. 5 minut.