Kluski z makiem
- 700 g makaronu łazanki
- 300 g masy makowej
- 250 g mieszanki orzechów
- 70 g rodzynek
- 70 g żurawiny
- 70 g skórki pomarańczowej
- 50 g migdałów
- 3 krople olejku migdałowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka białego cukru
Porada szefa kuchni
Jeżeli obawiasz się, że kluski z makiem będą za słodkie, proponujemy zrezygnować z miodu i białego cukru.
Kluski z makiem przepis
- W garnku zagotuj wodę na makaron.
- Masę makową przełóż do większej miseczki i dokładnie wymieszaj ją z cukrem i miodem.
- Do gotującej wody wsyp makaron.
- Następnie do tej słodkiej masy dorzuć wszystkie bakalie: rodzynki, żurawinę, skórkę pomarańczową, orzechy i migdały, i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj.
- Gotowy makaron, odcedź lekko spłucz pod bieżącą wodą.
- Ponownie odcedzony z wody makaron, dokładnie wymieszaj z przygotowaną słodką mieszanką.
- Na koniec całość polej 3 kroplami olejku migdałowego, dzięki czemu przysmak ten będzie magicznie pachniał.
Nie mogę się napatrzeć na te wszystkie pyszności!
A ja się uduszę śliną,bo jestem łasuchaem.62 latek